Co kvůli sražené koruně zdraží? Kamiony a část rychlíků

Ekonomika Ekonomika
7. 11. 2013 17:04
Oslabení koruny se podle všeho jako první promítne do růstu cen v přepravě zboží.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Nejdříve zdraží podle analytiků pohonné hmoty, a to zhruba o 50 haléřů na litr, poté se zvýší ceny řady dalších dovážených produktů. Na předvánočním trhu zdraží elektronika a další zboží o tři až čtyři procenta. Tak se v obchodech podle analytiků projeví čtvrteční rozhodnutí bankovní rady České národní banky srazit kurz tuzemské měny k hodnotě kolem 27 korun za euro.

"Druhé přijdou na řadu potraviny, kde ale nebude situace tak jednoznačná. Některé položky zdraží viditelně, u jiných nebudou změny patrné vzhledem k sezonní kolísavosti cen, další nezdraží vůbec. V příštím roce čekám zdražení spotřební elektroniky a zahraničních rekreací," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka bude zdražení dováženého zboží záviset na reakci obchodníků, do jaké míry slabší korunu přenesou na ceny pro zákazníky a do jaké míry sníží své marže. "Nicméně po dvou letech slabé domácí poptávky se prostor ke snižování marží do značné míry vyčerpal, a lze tedy spíše očekávat růst cen než absorpci oslabení koruny v maržích," řekl Marek.

Kamiony i mezinárodní rychlíky

A už se hlásí první firmy, které ohlašují vynucené zdražení. Kvůli dražší naftě budou muset zdražit kamionoví dopravci, uvedl mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Oslabení koruny podle Felixe prostřednictvím cen paliv postihne všechny dopravce bez ohledu na to, zda čerpají u českých čerpacích stanic, nebo mohou čerpat za hranicemi. To už řada dopravců kvůli úsporám delší dobu dělá, protože většina tuzemských dopravců obchoduje v korunách. Podobná situace podle Felixe nastane i v autobusové dopravě, která je podobně jako kamionová doprava velmi citlivá na změny cen paliv.

Oslabení koruny ale zdraží mezinárodní rychlíky. České dráhy však v této souvislosti žádnou úpravu tarifu nepřipravují. Změna se tak promítne pouze do cen mezinárodních jízdenek, které se obchodují v eurech.

Ceny zahraničních zájezdů pořádaných tuzemskými cestovními kancelářemi by se v nejbližší době kvůli prudkému oslabení koruny zvýšit neměly. "Ceny zájezdů na léto by to ovlivnit nemělo i vzhledem ke konkurenci na trhu," domnívá se tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. To potvrdil i marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma. Nicméně třeba CK Fischer nevyloučila zdražení v blízké době.

Slabá koruna zdraží v maloobchodě nejvíce zřejmě dovozová auta. "Ta mohou podražit o desítky tisíc korun," řekl ekonom společnosti Home Credit Michal Kozub. Slabší koruna je podle expertů naopak dobrou zprávou pro tuzemské automobilky, tedy Škodu, Hyundai a TPCA.

Vzniknou nová pracovní místa?

Podle České národní banka sice zvýšení dovozních cen může vést k nižší koupěschopnosti domácností, jejich poptávka však může být ve zvýšené míře přesměrována k domácímu zboží a službám.

Zároveň slabší kurz podle centrální banky podporuje české vývozy, a tím roste konkurenceschopnost a ziskovost podniků a i jejich ochota investovat. "Oživení výroby následně přispívá k nárůstu zaměstnanosti a mezd, což zvyšuje kupní sílu domácností," uvedla Česká národní banka.

ČNB zasáhla proti koruně především v obavách z deflace. Dalším efektem může být pomoc exportérům, na nichž je postavena tuzemská ekonomika. Naopak méně výhodné je oslabení koruny pro ty výrobce, kteří materiál pro své produkty dovážejí.

"Rozhodnutí ČNB přišlo v pravý čas. Jde o razantní a odvážný krok, který by měl pomoci českým exportérům a celému národnímu hospodářství," řekl prezident Asociace exportérů ČR Jiří Grund. Oslabení koruny o více než korunu je podle něj pro vývozce citelné. Krok centrální banky by podle něj měl znamenat v horizontu šesti měsíců růst exportu v korunovém vyjádření o dvě až tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy