Co Dreamlineru je, už Boeing ví. Kdy vzlétne, stále ne

Karel Toman
22. 7. 2009 17:38
Firma ohlásila nový kalendář dodávek, kdy ale letadlo vzlétne neoznámila
Foto: boeing.com

Chicago - Společnost Boeing údajně našla řešení technických obtíží, které zapříčinily červnový odklad prvního vzletu svého dlouho očekávaného "letadla snů" - Dreamlineru.

Pro analytiky a také zákazníky to tehdy bylo už páté zklamání v řadě. Právě tolikrát už totiž Boeing 787 Dreamliner, který měl touto dobou už být v provozu, svůj první start odložil. To už některé klienty vedlo tomu, že své objednávky zrušili.

Ve druhém čtvrtletí měl sice Dreamliner 13 nových objednávek, 41 jich ale naopak musel zrušit.

Boeing dnes ve svém prohlášení sdělil, že v tomto čtvrtletí představí nový harmonogram dodávek. Ty se totiž logicky zpozdily i s odklady startů.

"Program 787 identifikoval technické řešení dříve oznámených požadavků na zesílení oblasti bočního spoje trupu, a v současné době vyhodnocuje alternativní způsoby, jak toto řešení uplatnit," uvedla společnost ve svém prohlášení, která jakoby poslední dobou do technických termínů opakovaně halila jasnou zprávu: nevíme, kdy Dreamliner poletí.

(Text pokračuje pod galerií)

Přesně toho názoru jsou také analytici, které oslovila britská stanice BBC.

"Podle očekávání se zdá stále pravděpodobnější, že 787 letos vůbec nevzlétne," řekl letecký analytik Saj Ahmad. "Pokud to tak bude, pak s klesající výrobou typu 777, a žádnými dodávkami 787, by mohl být dopad na příjmy společnosti v roce 2010 skutečně hluboký," dodal.

Ve druhém kvartále sice podle Boeingu společnosti vzrostly zisky o 17%, americká vláda se ale chystá razantně přiškrtit výdaje právě na vojenská letadla. Vojenská divize Boeingu se na příjmech továrny podílí zhruba polovinou.

"Civilní" Boeing má teď podle svých slov objednáno 850 Dreamlinerů od 56 zákazníků. Stejně jako Airbus se ale společnost potýká s poklesem odbytu pro nová letadla způsobeným hospodářskou recesí.


 

Právě se děje

Další zprávy