ČNB světu: My nejsme "střední a východní Evropa"

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
26. 2. 2009 15:10
Jednotlivé státy se v ekonomické politice vydaly odlišnými směry, píše viceguvernér ČNB ve Financial Times
Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl
Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Házet všechny státy v regionu do jednoho pytle s nálepkou "střední a východní Evropa" už dávno nemá význam.

Vyplývá to z dopisu viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla, který zveřejnil prestižní deník Financial Times.

V uplynulých dnech někteří komentátoři naznačovali, že "střední a východní Evropa" je na pokraji totální ekonomické katastrofy a celý region nutně potřebuje pomoc.

"Tito komentátoři si nevšimli, že od pádu komunismu před 20 lety (i dlouhou dobu předtím) se jednotlivé země v regionu vydaly velice odlišnou cestou, co se ekonomické politiky týče," píše v dopise Hampl.

V regionu jsou země na úrovni Západu, i lepší

Některé státy na východ od Dunaje podle něj trpí pod značným břemenem dluhů denominovaných ve švýcarských francích, amerických dolarech či eurech, které shromáždily jejich vlády, soukromý sektor, popřípadě oba tyto subjekty.

"V tom samém regionu jsou ale i země, jejichž politika a konečné ekonomické fundamenty jsou daleko lepší - ve skutečnosti na úrovni řady západoevropských zemí či dokonce lepší," vysvětluje dále český viceguvernér.

Vedle členů eurozóny Slovenska a Slovinska je prý takovým příkladem Česká republika.

Hampl zároveň přiznává, že současná krize má a bude mít viditelný dopad na hrubý domácí produkt a zaměstnanost země. Také veřejný deficit se zřejmě zhorší a trh s nemovitostmi a hypotékami se ochladil. "Je také pravda, že oslabování měny v uplynulých měsících není všelék, protože mnoho exportérů se zajistilo proti jejímu růstu, a proto teď prodělávají," říká centrální bankéř.

Česká ekonomika velkou nerovnováhou netrpí

Druhým dechem nicméně dodává, že velikost těchto jevů bledne v porovnání s tím, co se děje - anebo se teprve rýsuje - ve zbytku "střední a východní Evropy".

"Česká republika jednoduše není v situaci velkých nerovnováh a makroekonomické nestability a české domácnosti vůbec nemají dluhy v zahraničních měnách," zdůrazňuje Hampl.

V dopise podotýká, že Česko je naopak na straně těch, kteří postiženým státům pomáhají. Za příklad dává bezúročnou půjčku Lotyšsku ve výši 200 milionů eur.

"Je nejvyšší čas, aby si média uvědomila, že označení "střední a východní Evropa" může být vhodné jako zeměpisný výraz, ale pokud jde o ekonomiku, sílu finančního sektoru a makroekonomickou stabilitu, už dávno přestalo mít význam," uzavírá dopis viceguvernér ČNB.

 

Právě se děje

Další zprávy