ČNB srazila sazby, koruna začala oslabovat

Red Eko
7. 8. 2008 16:20
Exportérům by se mohlo ulevit
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Centrální bankéři dnes snížili hlavní sazbu o 0,25 procentního bodu na úroveň 3,5 procenta.

Ještě na minulém zasedání v červnu se uvažovalo o zvyšování sazeb a jeden člen ČNB ve prospěch vyšších sazeb i hlasoval.

Koruna v reakci na rozhodnutí centrálních bankéřů zamířila dolů. Podle serveru Patria online oslabila okamžitě o deset haléřů na 24,09 koruny vůči euru.

Exportéři rozhodnutí ČNB rozhodně vítají.

"Myslím, že je třeba vyjádřit respekt centrálním bankéřům, že dokázali zvážit závažnost situace a že i při vyšší inflaci, než je inflační cíl, zakročili tímto způsobem. Správně usoudili, že inflace je dána reformami a ne jinými inflačními tlaky. Jednali jako správní strážci měny," uvedl pro deník Aktuálně.cz Jiří Grund, šéf Asociace exportérů.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Aktuální Big Mac Index potvrzuje nadhodnocení koruny

Bankéři varovali

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma o možnosti snížení sazeb mluvil již 22. července, čímž výrazně stlačil tržní sazby.

"Většina analytiků nepočítala s takovou pružností centrálních bankéřů a změnu sazeb nečekala, ale přesto se nedá hovořit o velkém překvapení," říká Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Kurz koruny po sérii slovních intervencí centrálních bankéř sice oslabil z úrovně 23,0 k hladině 24,0 CZK/EUR, to je ovšem stále příliš vzhledem k vývoji české ekonomiky. Podle našeho modelu je na této úrovni kurz koruny stále zhruba o šest procent nadhodnocený," doplňuje ve své analýze David Marek z Patria Finance.

Česká národní banka očekává letos i napřesrok pomalejší růst ekonomiky. Ve své nové prognóze snížila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu na 4,1 procenta z předchozích 4,7 procenta.

Příští rok ekonomika poroste podle ČNB tempem 3,6 procenta; původně banka odhadovala čtyři procenta.

"Prognóza počítá ve zbytku roku s poklesem tržních úrokových sazeb. Po většinu roku 2009 by sazby měly být zhruba stabilní," řekl dnes novinářům guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Naposled před třemi lety

"Očekáváme, že na přelomu roku nebo v prvním čtvrtletí příštího roku budou úrokové sazby sníženy ještě jednou, naplní-li se předpoklad rychlého snižování inflace v příštím roce," dodal Marek.

Po tomto kroku by měly jít dolů také sazby hypoték, které se právě od základních sazeb stanovovaných ČNB odvíjejí.

"Snížení úrokových sazeb se projeví negativně ve snížení úroků z vkladů. Dobrou zprávou je dnešní rozhodnutí pro všechny, kdo si v horizontu několika týdnů až měsíců plánují vzít úvěr nebo hypotéku - na úrocích zaplatí méně," říká Miloň Miller, šéf poradenské společnosti Fincentrum.

"Pokud se týká úvěrových smluv uzavíraných v nejbližších dnech, bude zajímavé sledovat, jak rychle která banka na novou situaci zareaguje a přizpůsobí své úrokové sazby novým podmínkám," dodává.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na počátku února, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. Na konci června nechali centrální bankéři sazby beze změn.

Centrální banka naposledy snižovala úrokové sazby na konci dubna 2005. Tehdy snížila základní sazbu ze dvou na 1,75 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy