ČNB ponechala sazby beze změn. Trh je prý v bezpečí

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
25. 9. 2008 11:36
Důvěra lidí v ekonomiku nicméně opět klesla
Foto: ČNB

Praha - Český trh zatím nemusí mít obavy o svůj osud. Celosvětová finanční krize by se ho z velké části neměla týkat.

Řekl to ve čtvrtek člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl s tím, že s výjimkou pražské burzy jsou peněžní trhy v bezpečí.

"Musím říct, že to, co říkáme už od začátku, platí. Český finanční trh je v celkem dobré kondici. Nepociťujeme žádné přímé zásadní důsledky toho, co se děje na světových finančních trzích, a v tuto chvíli není proto třeba zvažovat zavedení žádných zvláštních opatření jako je tomu jinde," uvedl Hampl v ranním vysílání ČT24.

Nicméně kvůli určité nejistotě ve vývoji ekonomických ukazatelů ponechala ČNB dnes úrokové sazby beze změny na 3,5 procenta. Tento krok se ale všeobecně očekával. Pro ponechání úrokových sazeb hlasovali čtyři členové bankovní rady, další dva hlasovali pro snížení sazeb o 0,25 procentního bodu.

Sazby se dnes nezměnily kvůli obavám z vyšší inflace a výkyvům české měny. Inflace by nicméně podle prognózy mohla koncem roku začít klesat. Přispět k tomu má pomalejší růst cen potravin, pohonných hmot, regulovaných cen a nižší ekonomický růst v zahraničí.

Do konce roku by ČNB mohla sazby ještě snížit, což naposledy učinila letos v srpnu.

Lidé se bojí, že se jejich finanční situace zhorší

Lidé ve vývoj domácí ekonomiky příliš nevěří. Důvěra v září podle Českého statistického úřad (ČSÚ) opět klesla, a to o 3,1 bodu oproti srpnu.

Meziročně je důvěra v českou ekonomiku nižší o 10,3 bodu.

Podle analytiků by finanční krize ve světě mohla způsobit zpomalení růstu ekonomiky a životní úrovně v České republice.

Čtěte také: Hlavně žádnou paniku, radí kvůli finanční krizi experti

Důvěra spotřebitelů se snížila o 1,1 bodu a důvěra podnikatelů je proti předchozímu měsíci nižší o 3,4 bodu.

Podle výsledků ČSÚ spotřebitelé pro příštích 12 měsíců očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické situace a zhoršení své finanční situace. Zároveň se oproti srpnu snížil počet těch, kteří chtějí spořit.

Pražské burza burze se daří

Akciové trhy jsou na nové informace velice citlivé a reagují okamžitě. Pražské burze se během čtvrtečního odpoledne dařilo a obchodovalo se na ní po delší době v poklidném tempu.

Souvislosti: Pražská burza na prodej? Zájem roste, cena rozhodne

Hlavní akciový index PX zakončil 1,4 procenta v plusu. Největším tahounem přitom byly akcie Komerční banky.

"Nákupní objednávku u tohoto titulu nezastavila ani horší makroekonomická data ze Spojených států, kde se počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti vyšplhal během minulého týdne až k úrovním 500 tisíc," doplnil analytik Martin Stuchlík z Patria Finance.

 

Právě se děje

Další zprávy