ČNB politikům věří. Zlepšila odhad letošního schodku

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 5. 2010 10:15
Deficit letos nebude 5,9, ale jen 5,5 procenta HDP, myslí si bankéři.
Odhady inflace, vývoje HDP i schodku aktualizuje Česká národní banka každé čtvrtletí.
Odhady inflace, vývoje HDP i schodku aktualizuje Česká národní banka každé čtvrtletí. | Foto: ČNB

Praha - Úsporná opatření přece jen státu něco ušetří, řekli si členové rady České národní banky a zlepšili předpověď letošního schodku státního rozpočtu. Zatímco v únoru jej viděli vyloženě pesimisticky a zhoršili výhled na letošní rok těsně pod 6 procent HDP, v čerstvé zprávě předpokládají, že letošní deficit dosáhne 5,5 procenta hrubého domácího produktu.

Pro rok příští to bude 5,9, což bylo původně číslo určené pro letošní rok. Ale i v této prognóze jde o zlepšení - původně ČNB předpokládala, že schodek bude v roce 2011 dokonce 6,5 procenta HDP. I tak se ale Česko nějakou dobu bude s deficitem pohybovat vysoko nad tříprocentní hranicí povinnou pro zájemce o zavedení eura.

Pro úpravy odhadů vycházela ČNB z údajů dostupných ke konci dubna.

Revize se po čtvrt roce dočkal i odhad inflace spotřebitelských cen. Ta letos podle expertů dosáhne 2,3 procenta, v příštím roce klesne na 1,9. Také tento odhad byl původně vyšší. Letos se měly spotřebitelské ceny zvýšit o 2,6 procenta, příští rok o 2,1 procenta.

"Celková meziroční inflace se bude v dalším průběhu letošního roku postupně zvyšovat a v jeho závěru se vlivem již provedených daňových změn dostane dočasně mírně nad dvouprocentní inflační cíl ČNB. Poté se sníží a v horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2011, se bude nacházet mírně pod inflačním cílem," uvádí banka ve své dnešní zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy