ČNB: Červenec přinesl 22 miliard přímých investic

Dušan Klimeš
12. 9. 2007 10:50
Deficit platební bilance šokoval trh
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tentokrát analytici výrazně přestřelili. Zatímco očekávali, že deficit platební bilance v červenci dosáhne až dvaceti miliard korun, výsledkem je pouze minus 8,8 miliardy.

Tento údaj dnes zveřejnila Česká národní banka. Platební bilance je výkaz, který zahrnuje veškeré finanční operace mezi tuzemskými a zahraničními subjekty.

Dividendy zůstaly

Dobrý výsledek Česko zaznamenalo především na poli dividend a reinvestovaného zisku. Na účty zahraničních majitelů místních firem totiž odešlo výrazně méně z dividend, než se čekalo. Zároveň i větší část zisku zde tito majitelé ponechali a znovu ho vložili do podnikání.

"Z toho jednoznačně vyplývá, že odliv dividend v červenci byl podle prvních výsledků podstatně slabší, avšak tento výsledek není možné přeceňovat," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Dividendy z akcií zůstaly v Česku
Dividendy z akcií zůstaly v Česku | Foto: Reuters

"Platební bilance totiž prochází zpřesňováním a revizemi, které mohou aktuální velmi příznivou hodnotu negativně ovlivnit podobně jako u květnové bilance, jejíž původně velmi nízký deficit po revizi výrazně narostl," dodává.

Dostatek přímých investic

Milým překvapením pro odborníky zároveň byl objem přímých investic. Červenec byl z tohoto pohledu v letošním roce rekordní. Přišlo sem totiž víc než 22 miliard korun, z čehož polovina připadá na reinvestovaný zisk.

Naopak výsledky ztrpčují výsledky portfoliových investic. Zahraniční investoři se více než dříve zbavovali českých akcií a místní investoři stále více nakupují akcie v zahraničí.

"Bohužel jinak skvělou zprávu o vývoji platební bilance v červenci 2007 kazí informace o rozsáhlém odlivu portfoliových a ostatních investic z Česka. Podle našeho názoru srpnové turbulance na světových trzích negativní trend prohlubování odlivu portfoliových a ostatních investic z ČR zastavily," uvádí Helena Horská z oddělení ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy