ČNB brání Česko: Takové dluhy, jak píšete, nemáme

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
24. 2. 2009 15:30
Čísla jsou neopodstatněná a zavádějící, vytýká banka Financial Times a The Economist
Čísla o zadluženosti zkreslil podle ČNB také prestižní list Financial Times.
Čísla o zadluženosti zkreslil podle ČNB také prestižní list Financial Times. | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka (ČNB) se v úterý ohradila proti článkům v prestižním zahraničním tisku - listu Financial Times a deníku The Economist.

Čísla související s Českou republikou v nich považuje za zavádějící a nepřesná. Zároveň se obává, že špatná interpretace dat může zmást investory i veřejnost a Česko v době krize poškodit.

Centrální banka zmiňuje článek ve Financial Times z poloviny února, kde je uvedeno, že zahraniční banky do Česka ke konci loňského září půjčily celkem 192 miliard dolarů (asi čtyři biliony korun).

Podle statistik banky ale zadluženost Česka vůči zahraničním bankám činí 38 miliard dolarů. "Rozdíl mezi realitou a daty v článku FT byl pravděpodobně zapříčiněn nesprávnou interpretací zdrojových statistických dat," uvádí se ve zprávě. 

Německá ekonomika? Poroste... doufejme. Kancléřka Angela Merkelová během tiskové konference v Berlíně.
Německá ekonomika? Poroste... doufejme. Kancléřka Angela Merkelová během tiskové konference v Berlíně. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Východní Evropa je nad propastí, státům hrozí bankroty

ČNB: Češi úvěry v cizích měnách nečerpali

Banka zároveň v listu kritizuje komentář ze včerejšího dne.

V něm autor uvádí dvě politické chyby, kterých se dopustily vlády zemí střední a východní Evropy. Mezi ty podle novináře patřilo i pobízení domácností k čerpání úvěrů v zahraničních měnách. ČNB ale Česko brání - čeští politici, ani centrální bankéři k tomu nikdy nevybízeli, zdůrazňuje.

V úvodníku týdeníku The Economist se podle centrální banky v této souvislosti objevila chybná informace, že padající česká měna způsobuje agónii domácností, které mají úvěry ve švýcarských francích nebo eurech.

"Rádi bychom zdůraznili, že v ČR tento problém neexistuje a že výpůjčky českých domácností v zahraničních měnách tvoří naprosto marginální 0,1 procenta z celkových výpůjček domácností," oponuje ČNB.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Odhaleni: Řítila se krize, oni vám slibovali bohatství

Toto konzervativní chování českých domácností je podle centrální banky přímým důsledkem faktu, že úrokové sazby v Česku byly několik posledních let většinou pod úrovní sazeb eurozóny a úvěry v českých korunách tak byly levnější.

S&P: Česko přečká krizi v regionu nejlépe

Podle ratingové agentury Standard & Poors nejspíš přečká Česko krizi v regionu nejlépe. Přičíní se o to odolná soukromá spotřeba a relativně silné ekonomické základy. Dodala ale, že v letošním roce počítá s dalším pokračováním ekonomického útlumu v Česku.

Paroubek a Topolánek
Paroubek a Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Kdo řeší krizi lépe? Prošli jsme balíčky vlády a ČSSD

Tempo růstu českého HDP loni podle předběžného odhadu statistického úřadu zpomalilo na 3,5 procenta z 5,9 procenta v roce 2007.

Obdobnou situaci vidí S&P i v případě Polska. Slovensku by mělo v současné krizi pomoci členství v eurozóně, ale HDP podle jejích odhadů letos přesto výrazně oslabí na dvě ze sedmi procent v roce 2008. Pobaltské státy, Bulharsko, Maďarsko a Rumunsko však jsou na tom podle agentury o něco hůře.

 

Právě se děje

Další zprávy