ČKA: Ztracená půlmiliarda není naše

Adam Junek
21. 8. 2006 0:00
Praha - Česká konsolidační agentura sama zbrzdila vyšetřování kauzy ztracené půlmiliardy. Nejdřív tvrdila, že peníze jsou státu, pak názor změnila.

Je to jeden z podstatných důvodů, proč má vyšetřování případu velké zpoždění.

Na chybějící peníze upozornil deník Aktuálně.cz letos v dubnu, kdy informoval, že manažer Miloš Skořepa vyvedl půl miliardy z dceřiné společnosti ČKA do zahraničí - a to bez vědomí agentury. Půlmiliarda nejprve putovala na účet v Komerční bance, odkud peníze obratem odešly do zahraničí. Dnes o nich nikdo neví. Jsou podle všeho  ve Švýcarsku na účtech banky UBS.

Měsíc se případem zabývá městský státní zástupce, ale dosud se nerozhodl, zda jde o trestný čin. Kvůli tomu nemůže policie provádět veškeré úkony ve vyšetřování: například vyslýchat svědky, dělat domovní prohlídky či odposlouchávat aktéry kauzy.

Po tři měsíce předtím stejnou otázku bezvýsledně řešil Zbyněk Podlipný z Vrchního státního zastupitelství - po čtvrt roce nakonec zjistil, že mu případ nepřísluší.

Jediné, co kolem případu přibývá, jsou nejasnosti a úřední papíry - spis už nyní zabírá tři šanony.

Půlmiliarda zmizela z komanditní společnosti Galileo Real, kterou ovládá firma IMOB, dceřiná společnost konsolidační agentury. Pro laika jasná záležitost: ten, kdo přišel o velký balík peněz, je stát. Státní zastupitelství mají však jiný názor.

Zdržovala sama ČKA

"ČKA a Galileo Real v původním trestním oznámení tvrdily, že jde o státní peníze. Vrchní státní zástupce požádal o doplnění. A z každého nového doplnění vyplynuly nové skutečnosti, které potřebovaly opět doplnit. Nakonec 11. července ČKA uvedla v dopise, že nejde o její peníze, tedy peníze státu. Proto vrchní státní zástupce musel případ postoupit na nižší instanci," uvedl pro deník Aktuálně.cz Vlastimil Rampula, ředitel odboru závažné hospodářské kriminality na Nejvyšším státním zastupitelství.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

  • Speciál o korupční aféře v ČKA
    Úplatkářský skandál otřásl letos v létě konsolidační agenturou. Přečtěte si články reportérů Aktuálně.cz, kterými se snaží celou kauzu rozmotat

ČKA to potvrzuje, nicméně tvrdí, že to tak musela udělat. "To je technická právní otázka. Primárně škoda vznikla Galileu Real, sekundárně ČKA, potažmo státu, neboť jsme v Galileu komanditistou, a tím pádem nám byl snížen komanditistický podíl," reagovala mluvčí ČKA Jana Szukalská na dotaz deníku Aktuálně.cz, proč v dopise uvedli, že peníze nejsou státní.

A ani měsíc nestačil městskému státnímu zástupci, aby tento oříšek rozlouskl. "Uvedená trestní věc byla přidělena příslušnému státnímu zástupci, který se s věcí podrobně seznámil a úzce již spolupracuje s policií. I nadále bude ve věci konáno standardně podle trestního řádu, včetně dodržení předepsaných lhůt," sdělil deníku Aktuálně.cz Jan Polanecký z Městského státního zastupitelství s tím, že odmítl uvést jakékoli další podrobnosti.

Podle informací ČKA už vydal pokyny policii k dalšímu postupu. "To je pravda, pokyny nám přišly, ale stále nebylo rozhodnuto, zda jde o trestný čin. Byli jsme informování, že se to vyhodnocuje. Verdikt by mohl padnout v září," uvedla Alena Vokráčková, mluvčí protikorupční služby, která případ vyšetřuje.

Sobotka: Kde to vázne?

Konsolidační agentura přitom trestní oznámení podala 28. dubna.

Do případu se už vložil také odcházející ministr financí Bohuslav Sobotka. Nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké zaslal dopis, v němž se v zásadě dotazoval na to, "kde to vázne". A zda zástupce Podlipný nepostupoval špatně.

"Prověřili jsme celý postup Vrchního státního zastupitelství a neshledali jsme žádný protiprávní stav. Nad postupem Městského státního zastupitelství jsme minulý týden pověřili dozorem Vrchní státní zastupitelství," uvedl Rampula.

Půlmiliarda odešla z účtu už loni, stát na to ale přišel teprve koncem letošního dubna. Příkaz k vyvedení peněz z agentury podepsal její manažer Jan Šik, který řídil dceřinou společnost IMOB. Tvrdil, že chtěl peníze v zahraničí zhodnotit.

Čekání na peníze

Pět set milionů korun se ale přes prostředníka dostalo do rukou podnikatele Miloše Skořepy, který je obratem investoval do akcií a podílů v zahraničních firmách. Skořepa tvrdí, že vše vrátí, první termín ale nedodržel a ani ve lhůtě, která vypršela na konci června, peníze nevrátil.

Zástupci konsolidační agentury se ještě nevzdávají naděje, že se peníze nakonec na účty státu vrátí. Velké šance tomu ale nedávají.

"Tomu, že peníze vrátí Skořepa, už nevěří nikdo. Takže naší jednou šancí je švýcarská banka UBS, kam Skořepa peníze převedl, a některé informace nasvědčují tomu, že ne vše bylo standardní. Je tedy předpoklad, že banka by mohla být vstřícná," uvedl úředník ministerstva financí obeznámený s případem.

Před časem šéf agentury Zdeněk Čáp uvedl, že jednání se švýcarskou bankou jsou na dobré cestě. "V řádech několika týdnů jsme připraveni sdělit podrobnosti o krocích, které ČKA v tuto chvíli podniká. Vzhledem k tomu, že si nechceme zhoršit naši pozici, v tuto chvíli více neřekneme," odmítla postup agentury komentovat Szukalská. Zda jde o UBS, však agentura odmítá potvrdit.

 

Právě se děje

Další zprávy