ČKA zná první vítěze posledních dluhů

aju
14. 12. 2006 16:30
Praha - Česká konsolidační agentura dnes dostala závazné cenové nabídky od uchazečů o odkup posledního velkého bloku pohledávek.

Zná tak pravděpodobné vítěze pro dva balíky, které mají dohomady účetní cenu přesahující 27 miliard korun. Dluhy jsou rozděleny na konkurzní a nekonkurzní - první z nich mají hodnotu 23 miliard, čtyři miliardy pak představují nekonkurzní pohledávky.

Větší balík, v němž je schováno na 800 pohledávek, by měla získat společnost Global Financial Restructuring Czech, která nabídla bezmála 900 milionů korun. Je to nejvíc z šesti uchazečů a vítěznou má být právě nejvyšší nabídka. Konečné "ano" ale musí říct vláda. ČKA podle své tiskové zprávy předpokládá, že definitivně vítěze vyhlásí v březnu.

Čtyřmiliardový balík s 1200 pohledávkami by měl podle stejných pravidel náležet firmě JP Morgan Securities, jež nabízí skoro 170 milionů. Zbylí tři zájemci nabídli méně.

"Vzhledem k faktu, že jde o neopakovatelnou investiční příležitost, ČKA očekávala z nabízených pohledávek vysoké výnosy, což se potvrdilo," uvedl mluvčí agentury Jiří Pekárek.

V případě nekonkurzního bloku představuje nejvyšší nabídka 17,6 procenta účetní hodnoty bloku, u konkurzního pak 6,25 procenta.

"Jsou to historicky jedny z nejlepších výsledků u blokových transakcí," uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Před deseti dny ČKA vyhlásila úplně poslední výběrové řízení na prodej menšího bloku o objemu 3,4 miliardy korun, který mimo jiné zahrnuje osoby zemřelé či vymazané z obchodního rejstříku.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy