ČKA: Pohledávku získala virtuální firma

Adam Junek, Dušan Klimeš
2. 8. 2006 0:00
Praha - Jde o transakci, kvůli níž minulý týden zatkla policie členku představenstva České konsolidační agentury Radku Kafkovou.

Skutečný kupec inkriminované pohledávky za společností Cetus, která patřila do skupiny zkrachovalé Investiční a Poštovní banky, si dal záležet na tom, aby s jejím nákupem od ČKA nebyl vůbec spojován.

Podle zdrojů z agentury, které s deníkem Aktuálně.cz hovořily pod podmínkou anonymity, se dokonce spekuluje, že by mohlo jít o lidi spojené se zkrachovalou bankou.

Pohledávku za Cetusem prodala Česká konsolidační agentura britské společnosti Arrowrise Ltd. Tato firma za několikamiliardovou pohledávku nabídla nejvyšší sumu - konkrétně 560 milionů korun. A to přesto, že dva audity ji ocenily těsně pod dvě stě milionů.

Kdo je kupec?

"Pohledávka byla prodána společnosti Arrowrise, která sídlí na Rivington Street v Londýně," potvrdil mluvčí agentury Jiří Pekárek. Doplnil i číslo popisné a směrovací číslo. Jiné kontaktní údaje neposkytl.

Infobox
Autor fotografie: http://www.czka.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz jde ale o virtuální adresu. Kanceláře v dané budově patří společnosti Chalfen. Ta za úplatu pronajímá tuto adresu řadě firem, aby si ji mohly zapsat jako své sídlo. Poštu pak přeposílá na určené místo.

"Ano, společnost Arrowrise má u nás zapsané sídlo," sdělili deníku Aktuálně.cz zaměstnanci společnosti Chalfen. A toto sídlo má firma uvedené i v britském obchodním rejstříku. Zapsána do něj byla v říjnu roku 2000 a nemá žádný konkrétní předmět podnikání. Ve výpisu stojí jen "other business activities" (tedy: jiné podnikání).

Společnost Chalfen pak deníku Aktuálně.cz poskytla i číslo na firmu, která virtuální kanceláře Arrowrise najímala a kam přeposílá poštu. Jde o poradenskou a investiční společnost Amicorp, přesně její londýnskou pobočku. V té jsou ochotni přepojit volajícího na zaměstnankyni, která vystupuje jménem Arrowrise.

Šéfem britské pobočky Amicorp je Michael Price. Ten zároveň šéfuje offshoreové investiční společnosti Q Investments, která má sídlo na Bermudách. Q Investments má navíc stejné telefonické spojení jako londýnská Amicorp.

Skutečný kupec pohledávky tak může být kdokoliv, kdo si najal jednu z popsaných firem nebo samy firmy.

Je to jeden ze způsobů, jak obejít nařízení, že agentura nesmí pohledávku prodat přímo dlužníkovi. Nicméně se to v minulosti stávalo. Například společnost Zetor si "svou" pohledávku koupila přes slovenskou dceřinou společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy