ČKA opět nerozhodla o sporné pohledávce

ČTK, eko
26. 1. 2006 19:28
Praha - Dozorčí rada České konsolidační agentury dnes opět přerušila jednání o převodu pohledávky státu 4,1 miliardy korun vůči Setuze na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Převod, který schválila vláda, je součástí plánu, podle nějž má stát opět získat vliv v Setuze. Rada již jednání o této věci přerušila před 14 dny. Vrátit by se k ní měla příští týden.

Stát chce převést pohledávku za Setuzou na podpůrný fond, který pak bude jednat s vlastníky Setuzy o přeměně dluhu na
akciový podíl. Do hry o potravinářskou firmu ale vstoupila také finanční skupina PPF, která projevila o pohledávku zájem a podle
dostupných informací přibyly i další nabídky. 

Dozorčí rada se obává rozhodnout

Podle člena rady Miloslava Kaly byly dnes zádrhelem obavy některých členů dozorčí rady z případné trestně-právní zodpovědnosti za převod na PGRLF. Jde podle něj o to, že existují nabídky na koupi pohledávky za vyšší částku, než kterou by ČKA žádala od podpůrného fondu. "Je obava z toho, že kdyby to někdo v budoucnu vytáhl, takže by mohlo hrozit, že jsme poškodili agenturu," řekl. Dozorčí rada se má proto opět sejít příští týden a do té doby si příslušní členové rady nechají zpracovat právní stanovisko.

Vlastimil Tlustý, předseda dozorčí rady ČKA, který již dříve převod pohledávky na PGRFL odmítl, ČTK řekl, že rada jednání přerušila opět na návrh Miloslava Vlčka (ČSSD). "Já myslím, že si s tím nevědí rady," uvedl s tím, že situace se proti původním záměrům vlády zkomplikovala.

PPF nabízí za pohledávku 570 milionů

Přeměna pohledávky na akcie by totiž vyžadovala dohodu a souhlas současných vlastníků Setuzy, kterou nyní prostřednictvím
Českého oleje ovládá skupina podnikatelů kolem Tomáše Pitra. Ten ale počátkem ledna ČTK řekl, že možnost dohody se státem moc nadějně nevidí a řešením by mohl být spíš prostředník v podobě nového investora.

Přednostní právo na koupi Českého oleje, který ovládá přes 90 procent akcií Setuzy, tak získala PPF investments. Opce byla
sjednána na šest měsíců, během kterých chtějí obě strany vyřešit právě čtyřmiliardovou pohledávku státu za potravinářskou firmou.

PPF podle svého vyjádření za pohledávku nabídla 570 milionů korun. ČKA má expertního ocenění na 465 milionů a tuto sumu by měla žádat od PGRLF. PPF přitom uvedla, že je připravena zúčastnit se i případného výběrového řízení na prodej pohledávky. Podle Kaly je ale již zájemců o koupi dluhu několik.

Dozorčí rada ČKA dnes přerušila i jednání o převodu dalších asi 191 pohledávek za zemědělskými a potravinářskými firmami v
celkové výši 1,1 miliardy korun na PGRFL.

 

Právě se děje

Další zprávy