ČKA loni hospodařila poprvé se ziskem

ČTK, eko
1. 2. 2006 16:08
Praha - Česká konsolidační agentura loni poprvé hospodařila se ziskem. Oproti 3,5miliardové ztrátě měla loni zisk 1,58 miliardy korun. Pro letošní rok ČKA očekává propad hospodaření do mírné ztráty.

Agentura loni především z prodeje pohledávek získala 23,5 miliardy Kč. Objem aktiv v bilanci ČKA se snížil o polovinu na 62 miliard korun, většinu tvoří nedobytné pohledávky. Počet zaměstnanců loni klesl na 325 z 368 lidí, po letošním roce by mělo v ČKA být již méně než 200 zaměstnanců.

ČKA na rok 2005 původně plánovala ztrátu 6,8 miliardy Kč. Podle generálního ředitele Zdeňka Čápa se podařilo dosáhnout zisku i přesto, že agentura musela převzít dluhy zdravotních pojišťoven a nepostoupila pohledávky za Setuzu na rolnický fond.

Zapůsobil motivační systém

Agentuře se prý podařilo zvýšit výtěžnost individuálně řešených pohledávek z 24 na 34 procent. Přes tři miliardy korun navíc přinesl podle Čápa nový motivační systém, ve kterém jsou obchodníci ČKA finančně závislí na objemu získaných peněz.

Zánik ČKA je plánován na konec příštího roku, ale již letos chce agentura ukončit obchodní činnost. V únoru by měla nabídnout k prodeji pohledávky za čtyři miliardy korun převedené ze zdravotních pojišťoven. Poté se bude snažit do konce června vyřešit co nejvíce pohledávek individuálně. Ostatní dluhy odhadem za několik desítek miliard nabídne ve zbytkovém bloku.

Z pohledávek za Setuzou akcie

"Pohledávky s právními vadami, které nelze prodat ani v balíku, ani individuálně, umístí ČKA do nově zřízené dceřiné společnosti a poté letos prodá celou tuto společnost," řekl Čáp. Některé strategické pohledávky přejdou po zániku ČKA na ministerstvo financí.

Již ve čtvrtek bude současná dozorčí rada ČKA rozhodovat o převodu pohledávek za potravinářskou firmu Setuza ve výši 4,1 miliardy Kč na Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Cílem státu je převést dluh na akcie, a obnovit tak svůj podíl ve firmě. To však odmítá například šéf dozorčí rady ČKA Vlastimil Tlustý (ODS). Vládní ČSSD jej chce za pomoci poslanců odvolat.

Plán obměnit dozorčí radu ČKA nechtěl Čáp komentovat. "Věnujeme se dál své manažerské práci," řekl a obecně dodal, že změna dozorčí rady může fungování ČKA ovlivnit, a to pozitivně i negativně.

 

Právě se děje

Další zprávy