Cizinec může dostat práci místo nezaměstnaných Čechů

Tomáš Fránek
16. 1. 2012 14:30
Nejvyšší správní soud se zastal Ukrajinky ve sporu o pracovní místo
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Brno - Vysoká nezaměstnanost a dostatek vhodných lidí bez práce s českým občanstvím, kteří mohou hned nastoupit na stejné místo, automaticky neznamená, že úřady nesmí vydávat nová povolení pro cizince.

Firmy tak mohou cizince zaměstnat i v případě, že v evidenci úřadů práce je dost nezaměstnaných, kteří mohou okamžitě nastoupit.

Nejvyšší správní soud se tak zastal ženy z Ukrajiny. Ta měla nastoupit do jedné z firem, která volné místo nahlásila na úřad práce, jako uklizečka.

Brněnský úřad práce i ministerstvo práce a sociálních věcí původně odmítly ženě vydat povolení k zaměstnání - máme dost vlastních nezaměstnaných, uvedli úředníci.

Nikoho jste neposlali

Žena žádala o povolení obsadit místo jako členka družstva. Ta Ukrajinci zakládali ve velkém, nejednalo se v nich o klasický pracovněprávní vztah a členové družstva nemuseli mít uzavřenou pracovní smlouvu. Ani to jí ale nepomohlo.

Na úřadu práce v Brně bylo v době, kdy žena měla nastoupit do firmy, registrováno na tři tisíce lidí, kteří mohli místo získat. A ze zákona o zaměstnanosti podle úředníků jednoznačně vyplývá, že cizinci mohou obsadit místo až poté, co se je nepodaří obsadit nezaměstnanými Čechy.

Žena poté ministerstvo zažalovala. Podle ní totiž úřad práce na volné místo, které firma ohlásila, neposlal žádného nezaměstnaného a neprokázal, že by místo vůbec lidem nabízel. "Jenom pouhé vyčíslení počtu uchazečů o zaměstnání evidovaných k určitému datu k zamítnutí žádosti nestačí," uvedla žena v žalobě.

Ukrajinka nejdříve neuspěla ani u Městského soudu v Praze. Ten rozhodl ve prospěch ministerstva s tím, že situace na trhu práce neumožňovala povolení pro zaměstnání ženy z ciziny. 

"Pokud úřad práce, v jehož obvodu má být vykonávána práce cizincem, eviduje více než 3000 uchazečů o zaměstnání, kteří mohou vykonávat nekvalifikovanou profesi sami, pak situace na trhu práce vydání povolení k zaměstnání neumožňuje," uvedli pražští soudci.

Vysoká nezaměstnanost nestačí

Žena se pak obrátila na Nejvyšší správní soud. A ten se jí zastal a nařídil nové projednání celého případu.

Soudci totiž neuznali argument, podle kterého ze zákona o zaměstnanosti vyplývá, že při špatné situaci na trhu práce může pracovní úřad povolení k zaměstnávání cizince kdykoliv zamítnout.

Podle soudců je v zákoně uvedeno, že situace ohledně nezaměstnanosti není podmínkou pro vydání povolení, ale pouze jedním z podpůrných hledisek, ke kterým mají úředníci přihlížet.  "Je to situace, kdy zákon o zaměstnanosti nestanoví jasně situaci na trhu práce jako jeden z předpokladů pro zamítnutí žádosti," uvedli soudci.

Podle nich úředníci musí také posuzovat, zda bylo pracovní místo včas ohlášeno a nebylo v té chvíli možné například s ohledem na kvalifikaci obsadit místo jinak. Pouhý odkaz na to, že je dost vhodných uchazečů na úřadu práce, nestačí. "Při splnění všech kritérií nemá úřad práce možnost žádosti nevyhovět," rozhodli soudci.

V České republice se loni meziročně zvýšil počet zahraničních pracovníků, přibylo i cizinců, kteří zde podnikají. Zaměstnáno na konci roku v tuzemsku bylo 217 862 cizích státních příslušníků, dalších 93 059 jich v Česku podnikalo.

Největší část cizích státních příslušníků byla ze Slovenska, a to téměř polovina celkového počtu, přes 106 400. V porovnání s rokem 2010 jich přibylo 5700. Druhou nejpočetnější skupinou na konci loňského roku tvořili Ukrajinci, byla jich téměř šestina. Jejich počet se ovšem významně snížil. Třetí největší zastoupení měli Poláci.

 

Právě se děje

Další zprávy