Cizinců přijelo méně. Ale objevují i místa mimo Prahu

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 11. 2009 23:15
Turistů ze zahraničí v některých krajích přibývalo. Pražské hotely ale skomírají.
Ať je hotel sebekrásnější. V Praze je jich prostě moc. S ubývajícími turisty to navíc nemají vůbec lehké. Ilustrační foto.
Ať je hotel sebekrásnější. V Praze je jich prostě moc. S ubývajícími turisty to navíc nemají vůbec lehké. Ilustrační foto. | Foto: www.bestofrealty.cz

Brno - Namísto přelidněných pražských památek míří zahraniční turisté stále častěji za krásami dalších krajů České republiky. Přestože v letošním třetím čtvrtletí do Česka přijelo méně zahraničních turistů než před rokem, ve třech krajích si v porovnání s loňskem polepšili, byť jen o jednotky procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Plzeňský kraj přivítal od července do září o 3,5 procenta více zahraničních turistů než před rokem, Karlovarský o 2,4 procenta a na Vysočinu jich přijelo o 1,8 procenta víc. Celkem Česká republika „přišla" 6,6 procenta hostů z ciziny. Jejich úbytek ale vyrovnala přízeň tuzemských turistů.

Těch přijelo více než před rokem hned do sedmi krajů. Největší přízni se těšil Liberecký kraj, kde počet hostů z Česka stoupl o 15 procent, oblíbený byl i Plzeňský kraj s nárůstem o 10 procent. Na letní dovolenou ale lákala i jižní Morava, Královéhradecký kraj, jižní Čechy, Karlovarský kraj i severní Morava.

9 měsíců, o 9 procent méně cizinců

Zatímco letošní třetí čtvrtletí znamenalo úbytek cizinců o necelých sedm procent, vyhodnocení celých devíti měsíců ukazuje vyšší úbytek. Hranice v touze po krásách České republiky od ledna do září překročilo 4, 695 milionu turistů, což je o 9,9 procenta méně než před rokem.

Agentura Czech Tourism přesto hodnotí tento vývoj pozitivně. „Vysoké procentní propady v příjezdech turistů ze začátku roku 2009 se totiž postupně snižují. V prvním čtvrtletí pokles dosáhl sedmnácti procent, ve druhém to bylo 8,7 procenta a ve třetím kvartálu pak 6,6 procenta. Z těchto čísel můžeme odvodit, že cestovní ruch se velice pozvolna dostává z celosvětové recese," vysvětlil mluvčí agentury Filip Remenec.

Nejčastěji do České republiky přijíždějí Němci, na druhém místě jsou Poláci, na třetím Italové, na čtvrtém Britové a pětici uzavírají turisté z Ruska.

Pesimističtější pohledy ale upozorňují, že Česko začalo o zahraniční klientelu přicházet ještě před hospodářskou recesí. Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je to především tím, že české hranice už jsou dvacet let otevřené. Řada pravidelných cestovatelů tedy už Česko navštívila a potřebují důvod se do něj vrátit. A nehynoucí sláva českých podvodníků a kapsářů je odrazuje.

Praha má příliš mnoho hotelů

Kdo potíže cestovního ruchu pociťuje nejpalčivěji, jsou pražské hotely. Podle studie analytiků společnosti Deloitte jsou nejméně výnosné v celé Evropě. Od ledna do září klesl meziročně výnos na jeden hotelový pokoj v hlavním městě o 26 procent, na přibližně 45 eur. Evropský průměr je přitom 58 eur.

Není to však jen klesající počet turistů, kdo hotelům škodí. „Pokles hotelového trhu je způsoben spíše dokončováním dalších nových hotelových kapacit než poklesem zahraničních návštěvníků," uvedla partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová.

Praha svou hotelovou kapacitou, která vloni dosáhla 83 tisíc lůžek, převyšuje i centra jako je Vídeň, Barcelona nebo Mnichov. A letos přibyly další nové hotely. Nadbytek pokojů spolu s odlivem turistů tak způsobil kromě snížení výnosnosti i klesající obsazenost pražských hotelů.

Nadbytek hotelových pokojů tak bude trvat i poté, co se začnou turisté do Prahy vracet. Hotelům tak mohou pomoci úsporná opatření, nebo zaměřování na jiné zákaznické segmenty, jako jsou třeba Češi nebo turisté z Asie.

 

Právě se děje

Další zprávy