Čínský Huawei chce získat část českého T-Mobilu

ČTK ČTK
10. 9. 2012 16:17
Číňané mají zájem o část, která plánuje telekomunikační infrastrukturu
Foto: Reuters

Brno - T-Mobile Czech Republic jedná se společností Huawei Technologies o outsourcingu správy a výstavby sítě. ČTK to řekla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Případem se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad to uvedl na svém webu.

Huawei podle zveřejněných informací "nabude část podniku společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., která se zabývá plánováním telekomunikační infrastruktury určené pro mobilní síť, projektovým řízením výstavby telekomunikační infrastruktury pro pevnou i mobilní síť a údržbou telekomunikační infrastruktury pro pevnou i mobilní síť". ÚOHS zahájil správní řízení začátkem září. Vede zjednodušené řízení. Transakci by měl povolit do měsíce.

Huawei chce podrobnosti projektu s T-Mobile zveřejnit později, pouze zdůraznila, že nejde o převzetí části podniku ale pouze o outsourcing. "V podobném módu outsourcingu již na českém trhu spolupracujeme se společnostmi Telefonica i Vodafone," podotkl Zbyněk Pardubský z české pobočky firmy.

Druhému největšímu výrobci telekomunikačního vybavení na světě Huawei Technologies klesl za šest měsíců letošního roku provozní zisk o 22 procent na 8,79 miliardy jüanů (29,2 miliardy Kč). Může za to propad poptávky od telekomunikačních firem způsobený slabým ekonomickým růstem.

Firmu Huawei založil v roce 1987 její generální ředitel Žen Čeng-fej poté, co byl propuštěn z čínské armády. Firma je blízko toho, aby sesadila švédskou firmu Ericsson z pozice světové jedničky ve výrobě telekomunikačního vybavení.

Společnost T-Mobile Czech Republic působí na českém trhu od roku 1996. K letošnímu 30. červnu obsluhovala téměř 5,4 milionu mobilních zákazníků, a zůstává tak jedničkou na českém mobilním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy