Čínské provincie nadělaly dluhy za bilion dolarů

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 6. 2011 14:20
Čínské provincie dluží přes bilion dolarů, zjistili auditoři. To může znamenat hrozbu pro celý čínský trh
Novostavba v Pekingu.
Novostavba v Pekingu. | Foto: Reuters

Peking - Čínské provincie dluží 1,6 bilionu dolarů (27,4 bilionu Kč). Oznámil to Národní auditorský úřad v Číně.

Podle ekonomů může zadluženost provincií vést k nestabilitě celého čínského trhu. Pokud se totiž situace v regionech vyhrotí, bude muset problémy řešit centrální vláda.

Většinu dluhů nakumulovaly regionální vlády v uplynulých dvou letech.

Místní politici masivně investovali do infrastruktury, dopravy nebo stavebnictví, aby se vyhnuli následkům ekonomické krize. Růst udržet zvládli, vše se ale dělo na dluh.

Vlády si půjčovaly i na neziskové projekty

Přímo u bank si regionální vlády půjčovat nemohly, tak začaly vytvářet takzvané Místní prostředky státní dotace (LFGV).

LFGV měly být bezpečné produkty s vysokým úvěrovým ratingem. Jak ale auditoři zjistili, jako záruku vlády často využívaly zakázaná, neexistující nebo nadhodnocená aktiva.

Až čtvrtinu všech LFGV navíc investovaly nezodpovědně, do neziskových projektů.

Peníze si politici v 79 procentech případů vypůjčili od bank. Pravděpodobně se tedy rozhodli spoléhat na jistotu, že pokud se investice nesplatí, Peking banky padnout nenechá.

Peking zatím nezasáhl

Na problém dluhů provincií upozorňoval již dříve ekonom Victor Shis. "Současná situace je stále udržitelná, pokud místní vlády zadlužování okamžitě zastaví," uvedl na adresu zadlužených samospráv.

K tomu by ale vlády musely dostat jasný příkaz z Pekingu a ten nepřichází. "Centrální vláda dosud nenaznačila, že za tuto nezodpovědnost někoho potrestá, takže provincie mají dále volné ruce," napsal Shis v deníku The Wall Street Journal.

Podle auditorů dluží místní samosprávy 27 % hrubého domácího produktu Číny. Dosavadní prohlášení centrální vlády, že celkový dluh veřejných financí nepřesáhne 20 % HDP, byla tedy značně nadsazená.

Dluhy provincií totiž představují pouze jednu z položek státního dluhu. Dále sem patří především dluh centrální vlády a dluhy mimorozpočtových fondů.

Z auditu vyplývá, že celkově Čína loni dlužila 44 % HDP. To bylo stále o poznání méně než Německo (75 %), USA (93 %) nebo Japonsko (225 %).

Podle pesimistů Čína dluží více než 70 % HDP. Shih dokonce tvrdí, že by dluh mohl činit až 150 % HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy