Číňané už jsou v Česku, staví sluneční elektrárny

Tomáš Fránek
15. 1. 2010 12:00
Společnost CNPV Solar Power SA zahájila provoz dvou elektráren na Orlickoústecku a Táborsku
Foto: Jan Langer

Brno - První čínští investoři už jsou v Česku. Společnost CNPV Solar Power postavila za asi 290 milionů korun dvě nové sluneční elektrárny.

Jedna je v Kosoříně na Orlickoústecku s výkonem dva megawatty a druhá v Malšicích-Čenkově na Táborsku s výkonem 1,1 megawattu. Obě elektrárny s celkovým výkonem 3,1 MWp za rok vyrobí 2,759 MWh elektrické energie, to představuje roční spotřebu elektřiny téměř 1100 rodinných domů.

Speciální projekt

Projekty financovaly banky Unicredit Leasing a Volksbank. "Jsme velmi potěšeni, že jsme mohli dodat naše vysoce kvalitní moduly s celkovým výkonem 3,1 MWp pro tyto velké fotovoltaické elektrárny, představují velmi speciální projekty mezi těmi, jež jsou dosud v České republice instalovány,"  řekl generální ředitel firmy Zhang Shunfu.

Firma CNPV Solar Power byla založena v Číně v roce 2006. Společnost CNPV prodává svoje produkty v řadě zemí, jako je Španělsko, Německo, Francie, Spojené státy a Jižní Korea a Indie, podíl exportu překračuje 90 procent. CNPV má svoje zastoupení v Lucembursku, Německu, v Jižní Koreji a v Hongkongu.

Číňané se tak zapojili do solárního boomu v Česku. Loni byly spuštěny sluneční elektrárny o výkonu přes 200 megawattů, letos by to podle České fotovoltaické průmyslové asociace mělo být dalších nejméně 500 megawattů. 

Rok 2010 je totiž poslední, kdy bude díky státní podpoře možné elektřinu ze slunce prodat za mimořádně příznivé ceny, a investoři se toho snaží využít.

Přijde čínská expanze

Podle údajů agentury CzechInvest chce v Česku investovat na 40 čínských firem. Mají zájem vyrábět v Česku vlaky, letadla, elektřinu z obnovitelných zdrojů či hospodařit s odpady. Čínské investiční fondy by tady zase rády skupovaly technologicky vyspělé firmy ve finančních potížích. Jména firem ale agentura údajně na jejich přání tají.

Čína chce investovat v Evropě přes dva biliony dolarů ze svých devizových rezerv, v červenci to ohlásil premiér Wen Ťia-pao. Čína už pro uskutečnění tohoto plánu uvolnila legislativu a takzvanou "go out" politikou vyzývá své firmy k investicím v zahraničí.


 

Právě se děje

Další zprávy