Cigarety opět zvyšují inflaci, podražily o šest procent

Dušan Klimeš
10. 9. 2007 12:21
Podražily i zájezdy a dovolené
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Inflace v Česku se opět zvýšila. Oproti červenci byly ceny v srpnu vyšší o 0,3 procenta. Tyto údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ve srovnání s minulým rokem se ceny zvýšily o 2,4 procenta, přesně dle očekávání analytiků.

"Meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,3 procenta způsobilo hlavně zvýšení cen v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny tabákových výrobků vzrostly o 6,2 procenta," uvádí Český statistický úřad.

Na krabičce cigaret za padesát korun tak zdražení za jediný měsíc činí více než tři koruny.

"Z aktuálních čísel jednoznačně vyplývá, že inflace zůstává i nadále v režii spotřebních daní z cigaret, které tvoří necelou polovinu z celé letošní inflace," uvádí hlavní analytik ČSOB Petr Dufek.

Foto: Ondřej Besperát

Kromě cigaret a tabáku na inflaci nejvíce "útočily" ceny zájezdů a dovolený, tedy stejně jako v předešlém měsíci.

Dražší dovolené

V červenci za průměrným růstem cen stály především zájezdy a dovolené. V rámci vrcholící sezony totiž došlo k všeobecnému zdražení pobytů, především z zahraničí. Naopak k poklesu v cenách došlo u textilu a obuvi, a to v důsledku sezónních slev a výprodejů.

Jak ČNB bojuje s inflací: ČNB vs inflace: zbraní jsou úrokové sazby

Tvrdý boj inflaci ovšem vyhlásila Česká národní banka. Již na konci července zvýšila své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

To ovšem radním nestačilo a na konci srpna se k tomuto kroku překvapivě odhodlali znovu.

A další zvyšování sazeb je dle analytiků za dveřmi. Do konce roku by měly jít úroky znovu vzhůru. ČNB totiž musí udržovat inflaci na rozumné výši. Jenže velmi rychle rostoucí ekonomika a minimální nezaměstnanost tlačí na růst cen.

Jenže zvýšená sazba ČNB znamená i zvýšení úroků u úvěrů a hypoték. V důsledku tak podnikatelé sníží své plánové investice a občané budou muset zaplatit více i za své již pořízené hypotéky.

Podle Petra Dufka se v ekonomice příliš neprojevují inflační tlaky, na které soustavně upozorňuje ČNB.

"Inflační skok přijde na řadu teprve na začátku příštího roku, kdy se do cen promítne zvýšení dolní sazby DPH, opět podraží cigarety a jako tradičně prudce porostou ceny energií a dalších služeb spojených s bydlením," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy