Chytrá investice? V současné době nejméně na 10 let

investicniweb.cz
4. 7. 2010 15:35
Nejistá ekonomická sezona ještě nějakou dobu potrvá. Abyste se jejím výkyvům vyhnuli, počítejte s investicí na 10 let.

Praha - V příštích letech nás velmi pravděpodobně čeká éra vysoké inflace, rozpačitých akciových trhů a vzrůstajícího geopolitického napětí. Tomu je potřeba přizpůsobit investiční portfolio. Jak na to radí Jan Traxler, ředitel Finez Investment Management.

1. Investujte nejlépe s dlouhodobým výhledem (10 a více let) a akceptujte značné výkyvy v hodnotě vašeho portfolia. Nechtějte závratné výnosy po půl roce, buďte trpěliví.

2. Prodejte z portfolia veškeré dluhopisy. Stávající zadlužení USA a napříč celou Evropskou unií je tak velké, že existují pouze dva scénáře, jak se dluhů zbavit: dlouhodobě cíleně zvýšená inflace, nebo totální kolaps finančního systému vedoucí k zavedení nové měny a vzájemnému seškrtání pár nul. V obou případech budou oškubáni držitelé hotovosti a dluhopisů.

3. Byt k pronájmu nekupujte. Nemovitosti v Evropě nebudou moc dobrou investicí. Příjem z pronájmu má velmi nízkou rentabilitu (cca 3 % ročně.) Vzhledem k demografickému vývoji evropské populace a aktuálnímu převisu nabídky nad poptávkou lze očekávat, že vývoj cen residenčních nemovitostí bude zaostávat za inflací. Opačná situace panuje v Asii a latinské Americe.

4. Investujte do komodit, zejména do energetických surovin (ropa, plyn) a zemědělských komodit (pšenice, kukuřice). Do komodit můžete investovat formou indexů nebo akcií producentů. Za úvahu stojí i nákup zemědělské půdy.

5. Nepřeceňujte úlohu zlata jako "bezpečné investice". Zlato je dnes více než kdy jindy komodita ovládaná velkými hráči (banky, hedge fondy). Do drahých kovů uložte pouze část svých úspor pro případ nejhoršího. Na diamanty zcela zapomeňte, jsou mnohonásobně předražené.

Dalších 5 tipů najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy