Chybné daně nejsou překážkou pro udělení občanství

8. 9. 2008 22:00
Soud se zastal podnikatele, který chtěl české občanství

Brno - To, že podnikatel z ciziny působící v Česku poruší svoje povinnosti a nepodá například daňové přiznání, nemůže být důvodem pro to, aby mu české úřady odmítly přiznat občanství.

Ministerstvo vnitra si nemůže vymýšlet dodatečné podmínky pro udělení občanství, nemůže odůvodnit neudělení občanství pouze nedostatečnou integrací žadatele v české společnosti.

Nejvyšší správní soud tak vyhověl stížnosti muže - cizince, který v Česku od poloviny devadesátých let podnikal (vlastnil restauraci) a požádal o české občanství.

Jde o bezpečnost země

Ministerstvo vnitra a v odvolacím řízení ministr vnitra udělit občanství i přes splnění všech podmínek odmítli - muž totiž nepodal prohlášení, že v letech 1995 až 2002 neměl příjmy z podnikání a při ústním jednání uvedl, že zisk z provozu jeho restaurace byl 40 tisíc korun (v daňovém přiznání ale bylo uvedeno 29 tisíc korun)

Ministerstvo ve svém stanovisku uvedlo, že při posuzování žádostí při udělování občanství musí zohledňovat bezpečnost země. "Transparentnost příjmů žadatele je dalším významným integračním znakem, který je v průběhu správního řízení zjišťován," uvedli zástupci ministerstva.

Muž se obrátil na soud, u Městského soudu v Praze ale neuspěl. Podle pražských soudců je to, že muž neplnil svoje povinnosti v daňové oblasti, dostatečný důvod k tomu, aby nedostal občanství České republiky.

Nejvyšší správní soud, kam se muž se stížností obrátil, ale rozhodl, že postup ministerstva byl chybný a verdikt městského soudu zrušil.

Ministerstvo si podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného soudkyní Eliškou Cihlářovou nemůže, i když jsou splněny všechny podmínky stanovené zákonem, rozhodnout, že žádosti nevyhoví.

Nemůže si podmínky vymýšlet

"Argumentuje-li ministerstvo integrací žadatele v české společnosti, jež je charakterizována jak vazbami rodinnými, tak vazbami pracovními a sociálními, a také dodržováním právního řádu České republiky, lze konstatovat, že tento pojem je příliš obecný a ministerstvo v jeho rámci zvažuje "téměř vše" a doplňuje v podstatě libovolně dodatečné podmínky pro udělení státního občanství," uvedli soudci.

A pokud tedy k podmínkám ze zákona připojuje ministerstvo svoje vlastní podmínky, je to chybný postup.

Muž podle soudců plnil všechny podmínky pro získání občanství a jeho porušení zákona nebylo tak závažné, aby úřady pro něj vydaly tak přísné rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy