Chovejte se jako penzijní fondy, radí šéf pražské burzy

Petr Novotný, Investiční web
11. 12. 2011 20:39
Rozhovor s šéfem pražské Burzy cenných papírů Petrem Koblicem
Petr Koblic v době, kdy na burzu v Praze vstupovala firma KIT Digital
Petr Koblic v době, kdy na burzu v Praze vstupovala firma KIT Digital | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud chcete v dnešní době investovat pár set tisíc, abyste se zajistili na důchod, pamatujte hlavně na diverzifikaci, říká šéf pražské burzy Petr Koblic v rozhovoru, který poskytl Investičnímu webu. Všechny vejce podle Koblice nepatří do jedné ošatky.

Laik si představí burzu jako místo, kde na sebe křičí makléři. Hluk tady ovšem žádný slyšet není...

V Rybné ulici makléře na burzovním parketu určitě neuvidíte ani neuslyšíte. Doporučuji zajet na Wall Street nebo do Chicaga, pražská burza je plně elektronická stejně jako většina burz na světě.

Podle čeho se v dnešní velmi vypjaté době mají řídit na burzách drobní investoři? Čemu mají věřit?

Nejprve je potřeba říci, koho myslíme tím pojmem investoři. Pro ty, kdo investují v dlouhodobém horizontu, například na dvacet let, a chtějí se připravit na důchod, je hlavní diverzifikace. Když mám pár set tisíc korun na investování, je hloupost si říct, že právě dnes vsadím všechno na akcie.

Nejde jen o diverzifikaci podle typu investice, ale i v čase. Je rozumné si peníze rozdělit na více dílů a nakupovat například čtvrtletně. Je to investiční metoda, kterou dlouhodobě používají penzijní fondy, a pokud investujete patnáct nebo dvacet let, lze ji považovat za konzervativní. Dlouhodobě vede ředění investic k pozitivním výsledkům, a proto dávají akcie při investování stále smysl.

Někteří analytici varují, že jsou v některých zemích na spadnutí takzvané runy na banky, například na některé lokální domy v Itálii a ve Španělsku. Vidíte to podobně pesimisticky?

Jsem přesvědčen, že státy nebudou tak hloupé, aby za této situace dopustily run na nějakou banku. Problém je v tom, že banky drží dluhopisy, o kterých si trh myslí, že nemusejí být nikdy splaceny. Kdyby to promítly do svých bilancí, hodně by jich nejspíše zbankrotovalo. Ale jak jsem řekl, to by zbankrotoval celý bankovní sektor, což nikdo nepřipustí.

Letošní vývoj na burzách připomíná podzim 2008, tedy období vrcholící finanční krize po pádu investiční banky Lehman Brothers.

„Lehmani" byly bleskem z čistého nebe. Nikdo nečekal, že se tento gigant položí. Nynější situace je odlišná. Sice je špatná a postupně graduje, ale nenastal šok, který by všechny umrtvil a posadil do křesla. Opakování tehdejšího vývoje se nedá vyloučit, já bych na něj však nesázel.

Letos se českým akciím nedaří, od začátku roku index PX ztrácí přes 30 procent. Kdy přijde obrat?

Dnes se bohužel nedaří skoro žádným burzám. Nepředpokládám, že by pražská burza dokázala díky nějakému zázraku odolávat náladě na vyspělých trzích. Kdo věří v nějakou míru oživení v Evropě, dosáhne podobného výnosu i na burze v Praze. České akcie nebudou horší, ale obávám se, že nebudou ani lepší.

Jak investuje šéf pražské burzy? Před pár lety jste kupoval ropu. Co nyní?

Ropu jsem se ziskem ve správný okamžik prodal. Od té doby však podle mě nemají komoditní trhy jasný trend, takže do nich moc neinvestuji. Co se týká akcií, tak jsem si to předpisem zakázal, takže jsou moje možnosti docela omezené. Momentálně je proto velká část mých investic mimo cenné papíry, například v nemovitostech nebo fondech soukromého kapitálu (private equity).

Celý rozhovor s Petrem Koblicem si můžete přečíst ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy