Chemoprojekt získá z arbitráží 140 milionů korun

ČTK ČTK
7. 1. 2014 8:10
Firma dostane zhruba 140 milionů korun, více než dvojnásobek svého posledního zisku.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká firma Chemoprojekt uspěla v arbitrážích ve Francii a Maďarsku, které se týkaly chemiček na výrobu kyseliny dusičné. Dostane tak zhruba 140 milionů korun, tedy více než dvojnásobek svého posledního zveřejněného čistého zisku za rok 2012. Napsaly to Hospodářské noviny (HN).

Ve Francii vedl Chemoprojekt spor s místní stavební společností Spie Batignolles kvůli výbuchu v chemičce v Rouenu z podzimu 2011.

Firmy se přely o to, kdo odpovídá za propad několikatunového stropu v části objektu, který projektovala česká firma. Arbitři v rozhodčím řízení i první soudní instance rozhodli, že nehoda není výsledkem vad v projektu, ale že za ni může Spie Batignolles.

Před dalším soudním verdiktem, který se čekal letos v únoru, nabídli zástupci francouzské stavební firmy Chemoprojektu mimosoudní vyrovnání.

"Chemoprojekt v převážné části uspěl. Dle rozhodčího nálezu byl francouzský subdodavatel povinen Chemoprojektu zaplatit ve výsledku zhruba 3,7 milionu eur," řekl HN majitel Chemoprojektu Tomáš Plachý. "Francouzská strana nám už tyto peníze zaplatila," dodal.

Hlavní tržby ze zahraničí

V Maďarsku vedl Chemoprojekt podle Plachého spor o bankovní záruku neoprávněně inkasovanou klientem firmy, společností BorsodChem. Maďarská firma má podle rozhodčího nálezu zaplatit 1,47 milionu eur.

Chemoprojekt patřící do skupiny Safichem Group má nyní tržby hlavně ze zakázek v zahraničí. Loni například podepsal půlmiliardový kontrakt na modernizaci výrobny močoviny ve slovenském podniku Duslo Šaľa, který patří do koncernu Agrofert Andreje Babiše.

Dále získal dvoumiliardovou zakázku na modernizaci největšího rumunského výrobce hnojiv Azomures. Před Vánoci irácké ministerstvo ropných olejů schválilo kontrakt, v jehož rámci Technoexport a Chemoprojekt zmodernizují dvě irácké rafinerie v přepočtu za pět miliard korun.

Chemoprojekt se specializuje na projektování, modernizace a stavbu chemiček a rafinerií. V roce 2012 firma vydělala 66,4 milionu korun po zdanění.

 

Právě se děje

Další zprávy