Chcete nejlevnější dovolenou? Kupte ji na letišti

Hana Vorlíčková
22. 6. 2007 9:42
Každý den si je koupí přibližně deset Čechů

Praha - Každý den si přibližně deset Čechů koupí na letišti zájezd a během několika hodin odlétá na dovolenou. Výhodou je velmi výhodná cena. Nevýhodou, že člověk ještě ani při cestě na letiště neví, kam se na dovolenou vypraví.

Tuto možnost Češi přitom na pražském letišti Ruzyně uplynulé léto ještě neměli. Takzvané Buy and Fly začala v Praze před měsícem nabízet jako první cestovní kancelář Exim Tours.

Za poloviční cenu 

"Tento typ prodeje, kdy se cestující dostaví na letiště, vybere zájezd a do 24 hodin odlétá, je pro spoustu Čechů novinkou. Množství  prodejů proto předčilo naše očekávání," tvrdí Jan Koláčný, obchodní ředitel Exim Tours. Buy and Fly nabízí Exim Tours zatím jen na letišti v Praze. "Možná ale prodej zavedeme i na letištích v Brně a Ostravě," říká Koláčný.

Praktické informace před odjezdem na dovolenou:

Ceny zájezdů zakoupených 24 hodin před odletem padají přibližně na polovinu původní katalogové ceny. Klasické last minute, které cestovní kanceláře začínají prodávat dva až šest týdnů před odjezdem na dovolenou, zlevňují nejčastěji o 15 až 20 procent oproti základní nabídce. 

Foto: Jiří Kropáček

Konkurenční cestovní kanceláře v Česku zatím Buy and Fly na letišti zatím nenabízejí. Ve většině případů však využívají k prodeji zájezdů na poslední chvíli internet. "Zájezdy na poslední chvíli, tedy i těsně před odletem, prodáváme po internetu, kde klienti mají přehled o kompletní a aktuální nabídce zájezdů. Zájezd si prostřednictvím webu mohou i zakoupit," říká například Tomáš Brejcha z Čedoku.

Zástupci cestovních kanceláří očekávají, že tento rok bude v režimu "last minute" prodána asi pětina z celkového počtu zájezdů. To je oproti roku mírný pokles. Češi totiž stále častěji dávají přednost nákupu dovolené v prvním momentu - těch se letos prodala asi třetina.

V zahraničí je režim nákupu dovolených těsně před odletem obvyklý již řadu let. Například ve Frankfurtu nad Mohanem nebo Amsterodamu má na letišti stánek několik cestovních kanceláří. Cestující si tak mohou vybrat z více možností. Tu využívají především mladí lidé.    

 

Právě se děje

Další zprávy