Chceš převzít farmu po otci? Zaplať!

Petr Havel
14. 3. 2006 11:00
Praha - Chceme více mladých zemědělců, tvrdí dlouho čeští ministři zemědělství. Daňový systém ale jejich slova rozhodně nepotvrzuje.

Ačkoli stejně jako v zemích Evropské unie je v České republice žádoucí generační výměna starších hospodařících zemědělců, podnikatelské podmínky v naší zemi to prakticky neumožňují.

Jděte dříve do důchodu, děti si zaplatí

Nová generace zemědělců se nemůže ujmout hospodářství po svých otcích, protože za převod rodinného majetku musí zaplatit daň z příjmu.

Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka se daně za převod farmy pohybují v řádech statisíců korun. Asociace se proto písemně obrátila na ministra financí Bohuslava Sobotku, aby bylo možné převést zemědělský majetek na rodinného příslušníka bez plného zdanění.

"V současné době se to týká zhruba 400 případů," upřesňuje Šebek.

Daňové zatížení převodu majetku podle jeho slov zcela postrádá logiku za situace, kdy v Česku existuje dotační program umožňující starším zemědělcům předčasný odchod do důchodu.

"Tento evropský podpůrný nástroj přitom spočívá v podpoře dřívějšího ukončení aktivní činnosti starších zemědělců s cílem usnadnit vstup mladé generaci do málo atraktivního oboru zemědělství," napsal předseda asociace Stanislav Němec ministru financí.

V zahraničí to jde i bez daně

"Stávajícím daňovým zatížením se zmíněná podpora stává pro cílovou skupinu zemědělců v České republice v podstatě nevyužitelnou," píše Němec.

Lidově řečeno, mladí zemědělci se mohou rodinných farem ujmout až poté, co jejich rodiče zemřou. Zdanění podle asociace podléhá převod  zemědělské půdy, strojů, zemědělských staveb, hospodářských zvířat, zásob i technologií.

V řadě zemí EU, například v sousedním Rakousku nebo Německu, je přitom převod zemědělského majetku od daní osvobozen.

Český přístup je v naprostém rozporu se slovy všech dosavadních ministrů zemědělství, podle nichž je třeba mladé zemědělce podporovat. Skutečnost je dokonce taková, že v tuzemsku patří jejich podpora k nejnižším ze všech stávajících zemí EU.

Vyplývá to mimo jiné z analýzy, kterou zpracovalo Centrum pro studium demokracie a kultury v Brně.

Podpora mladých - spíš ne

Podle Centra je totiž podpora mladým začínajícím farmářům poskytována pouze v rámci takzvaného Operačního programu rozvoje venkova jako "Investice do zemědělského majetku a podpora začínajícím mladým zemědělcům".

Obecně jde o přímou nenávratnou podporu, která činí padesát procent přijatelných výdajů, z toho 35 procent financuje EU a patnáct procent český stát. Mladý farmář v Česku má možnost získat o pět procent vyšší dotaci z národních zdrojů a to je z podpor zemědělského dorostu v ČR v rámci dotačních programů všechno.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy