Chceme nástupní plat 22 500 korun, říkají studenti VŠ

Radek Pecák Radek Pecák
21. 6. 2012 10:48
Průzkum: Stěhování za prací už pro značnou část vysokoškoláků není velkým problémem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: T-UNI

Praha - O šest tisíc korun nižší plat, než by žádali v době, kdy není žádná krize, chtějí nyní při svém nástupu do zaměstnání tuzemští vysokoškoláci.

Vyplývá to z průzkumu České studentské unie, největší sítě studentských organizací v České republice. Průzkum se uskutečnil mezi 7955 studenty vysokých škol a ukázal, že studenti by byli ochotni nastoupit v průměru za 22 500 Kč.

Hranice, pod kterou by studenti nebyli ochotni nastoupit do práce ani v době krize, je nyní 17 100 Kč.

"Studenti krizi pocítili poměrně výrazně. Ubylo pro ně pracovních příležitostí, stáží a brigád. Proto museli na zvýšenou konkurenci na pracovním trhu nějak reagovat," říká k průzkumu Jiří Kohout, mluvčí České studentské unie.

Reakce podle Kohouta přichází ve dvou rovinách. "V úpravě požadavků na nástupní plat a v rovině získání co největší praxe. Studenti se nechtějí dostat do situace řeckých či španělských vysokoškoláků, kteří po studiu na vysoké škole nenajdou zaměstnání," říká.

Stěhování už není tak velký problém

Největší část studentů vysokých škol plánuje zůstat u svého prvního budoucího zaměstnavatele po ukončení vysoké školy tři roky (25 procent). Více než pětina by na tomto místě chtěla zůstat dokonce déle a čtrnáct procent chce přejít jinam už po dvou letech práce.

Velká část studentů (45 procent) chápe, že je nutné za prací se stěhovat. Téměř polovina je ochotna se stěhovat v rámci ČR a dalších 40 procent by tuto možnost zvážilo. V případě zajímavé nabídky je ochotno se přestěhovat do zahraničí 35 procent studentů a více než čtvrtina by chtěla pracovat v zahraničí alespoň několik měsíců.

O roce nebo dvou v zahraničí uvažuje 22 procent studentů.

 

Právě se děje

Další zprávy