ČEZu hrozí další problémy na Balkáně. Teď v Rumunsku

Radek Pecák Radek Pecák
27. 3. 2013 9:53
Při naplnění nejčernějšího scénáře by firma mohla přijít až o 100 milionů eur ročně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Potíže energetického gigantu ČEZ na Balkáně ne a ne skončit. Po Albánii a Bulharsku teď čelí problémům v Rumunsku. I v této zemi hrozí značné finanční ztráty, jak informují v článku Hospodářské noviny.

Rumunsko, kde ČEZ provozuje velký větrný park, totiž hodlá snížit dotace na obnovitelné zdroje.

Odborníci uvedli, že nejčernější scénář počítá se ztrátou pro českou energetickou firmu až 100 milionů eur ročně (zhruba 2,5 miliardy korun).

ČEZ je v Rumunsku distributorem elektřiny v jednom z regionů, ale hlavně tu má větrný park Fantanele a Cogealac o výkonu 600 MW elektřiny. To je investice za 1,1 miliardy eur.

Obnovitelné zdroje jsou v Rumunsku podporovány tzv. zelenými certifikáty, jejichž počet a hodnotu určuje zákon. A právě ten má být změněn.

"Nyní je hodnota jednoho certifikátu v rozmezí 27 až 55 eur a v případě větrné energie je možné čerpat dva certifikáty na 1MWh. Dnes se v průměru na jeden certifikát získá 54 eur. Nová rumunská vláda a většina expertů se shodují, že takovou podporu si rumunský státní rozpočet nemůže dovolit," informuje list.
 
„Je jasné, že některé zelené technologie - fotovoltaika a vítr - dostávají příliš velkou kompenzaci. Jsou možné dva přístupy: snížit počet zelených certifikátů nebo snížit jejich hodnotu," říká v článku Hospodářských novin profesor Aureliu Leca, přední rumunský energetický expert.
 
„Výkupní cena bude pravděpodobně snížena na 30 eur, ale zároveň počítám s tím, že neudělají retroaktivní změnu, že by místo dvou certifikátů dostávali stávající výrobci jenom jeden," míní Petr Bártek, hlavní akciový analytik České spořitelny.
 
Konzultační firma Candole uvedla, že v nejhorším případě, kdy by dotace na jednu megawatthodinu klesla z dnešních 110 eur (2 certifikáty po 55 eurech) na 30 eur (jeden certifikát za 30 eur), by ČEZ mohl přijít až o sto milionů eur ročně.

Podívejte se na stavbu větrného parku ČEZ:

ČEZ zatím situaci nekomentuje. "Žádné výpočty zatím nemáme," tvrdí mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová. „Nevíme, jaká kombinace bude či nebude přijata. Čekáme na výsledky jednání, kterých se účastníme."

Rumunský regulační úřad má svůj návrh představit na přelomu března a dubna.
 
„Podle mě to ČEZ s investicí do větrné elektrárny přehnal," řekla Ana Otilia Nutuová, analytička z nevládního think-tanku Expert Forum. „Nyní bude záležet, jak silně se proti větrné energii spojí zástupci jiných výrobců energie, kteří tak vysokou podporu větrné energie nesou obzvlášť nelibě."

 

 

Právě se děje

Další zprávy