ČEZ začal nabízet plyn, láká na nižší cenu a pětistovku

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 6. 2010 11:20
Stejné podmínky slibuje pro změnu RWE těm, kdo si od něj vezmou elektřinu.
ČEZ nabízí nižší ceny plynu, RWE zase elektřiny. Ilustrační foto.
ČEZ nabízí nižší ceny plynu, RWE zase elektřiny. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Další část bitvy velkých hráčů na energetickém poli v Česku právě začala. ČEZ ve čtvrtek oznámil, že začal nabízet dodávky zemního plynu domácnostem a plánuje držet jeho cenu níž než konkurenční RWE.

"Až do konce příštího roku budeme garantovat minimálně o pět procent nižší cenu, než za jakou plyn dodává RWE. Pro zákazníky to znamená roční úsporu až několik tisíc korun. Zatímco plyn od RWE v červenci zdraží o téměř pět procent, my jsme se rozhodli podržet nízkou cenu i ve třetím čtvrtletí," uvedl generální ředitel polostátního gigantu Martin Roman.

Ke změně dodavatele láká ČEZ také na finanční bonus 500 korun, který slibuje těm domácnostem, které smlouvu uzavřou do konce července.

Souboj o zákazníky konkurence je tak už úplný a zbraně jsou na obou stranách stejné. RWE totiž v květnu vstoupila na trh s elektřinou pro domácnosti a nabídla jim o 5 procent nižší cenu než konkurence.

Stejně jako nyní ČEZ slíbila RWE novým odběratelům elektřiny finanční bonus od 200 do 500 korun. Do konce roku chce připojit 20 tisíc domácností a do několika let svůj podíl na trhu zvýšit na dvojciferný.

Pro ČEZ není dodávání plynu tak docela novinkou - už jej poskytuje 115 firemním zákazníkům.

Češi zatím učí se souboje mezi dodavateli těžit. Jak upozornila ČTK, zatímco v roce 2008 změnilo dodavatele jen asi 600 odběratelů, loni to bylo přes 33 tisíc. RWE je na českém trhu s plynem absolutní jedničkou s podílem okolo 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy