ČEZ za 20 let "protočil" v ekonomice přes bilion korun

Karel Toman
11. 1. 2013 7:00
Investice a odvody odpovídají ročnímu rozpočtu ČR, pracovní síla populaci Plzně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Elektrárenský gigant ČEZ investoval za dvacet let své existence téměř 700 miliard korun. Dalšími 413 miliardami přispěl do státního rozpočtu. Od svého založení tak ČEZ "protočil" v ekonomice objem peněz přesahující bilion korun a odpovídající tak bezmála celému státnímu rozpočtu České republiky.

Vyplývá to z čísel, která online deník Aktuálně.cz získal od elektrárenské společnosti ČEZ.

Do výstavby a obnovy svých elektráren či distribučních sítí investoval ČEZ za dvacet let 582,289 miliardy korun. Celkové investice včetně pořízení podílů ve strategických společnostech, například v Severočeských dolech, v tehdejších regionálních energetikách nebo v zahraničních společnostech převýšily 699 miliard korun. Nákupy podílů se podle ČEZ podílejí na celkových investicích asi šestnácti procenty.

Do veřejných rozpočtů dal ČEZ 413 miliard

Na daních, dividendách a při prodeji téměř pěti procent akcií přispěl ČEZ do veřejných rozpočtů částkou necelých 413 miliard korun.

Celá skupina ČEZ poskytuje - přímo nebo prostřednictvím dodavatelských firem - práci pro více než 157 tisíc lidí. Tedy bezmála tolika, kolik má čtvrté největší město České republiky Plzeň.

"Vedle pozice nejvýznamnějšího českého investora jsme rovněž největším přispěvatelem do veřejných rozpočtů," říká předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Loni i letos investuje přes 50 miliard

V loňském roce přesáhly investice do dlouhodobého majetku 53 miliard korun a letos by částka taktéž měla přesáhnout 50 miliard. "Půjde hlavně o investice do komplexní obnovy Prunéřova, výstavby paroplynového cyklu v Počeradech i investice do sítí a jaderných elektráren," upřesňuje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V následujících deseti až patnácti letech má ČEZ před sebou nejdůležitější investici v podobě dostavby třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín. "Celkové náklady na výstavbu vyplynou z výsledků veřejné zakázky, která právě probíhá. Je však již nyní jasné, že se bude objemem jednat nejen o největší investici v České republice, ale v celé střední a východní Evropě," říká Beneš. Náklady na investici se odhadují mezi 200 až 300 miliardami korun.

Během následujících let bude rovněž dokončena komplexní obnova uhelných elektráren ČEZ, hlavně komplexní obnova Prunéřova II a dokončení nové elektrárny v Ledvicích. Dokončena bude také první velká paroplynová elektrárna ČEZ v Počeradech.

Top 5 největších investic vede Temelín

Pět největších investic v historii ČEZ vede na prvním místě chystaná dostavba Temelína.

Následuje Ekologizační program uhelných elektráren z devadesátých let za 111 miliard zaměřený na snížení vlivu elektráren na životní prostředí, což byla svého druhu největší investice ve střední a východní Evropě. V druhé etapě, která potrvá od roku 2007 do roku 2015, chce firma do "ekologizace" svých elektráren investovat přes 100 miliard.

Třetí největší investicí je komplexní obnova uhelných zdrojů Skupiny ČEZ za více než 100 miliard s rokem dokončení 2015.

Čtvrté místo zaujímá roku 2003 dokončená dostavba prvních dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín za 98,6 miliardy. Pátá je pak výstavba přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně, dokončená roku 1996 za 6,5 miliardy.

Kritici ale společnosti ČEZ vytýkají, že peníze zejména v zahraničních investicích a modernizaci elektráren nevynakládá vždy účelně.

 

Právě se děje

Další zprávy