ČEZ vydělal 33 miliard, zisk mu vzrostl skoro o třetinu

ČTK ČTK
8. 11. 2012 9:48
Hlavním důvodem pro vyšší zisk je výroba v jaderných elektrárnách
Foto: Reuters

Praha - Čistý zisk energetické skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 27 procent na 33,4 miliardy korun. Tržby se meziročně zvýšily o osm procent na 162,5 miliardy korun.

Hlavním důvodem růstu zisku byla vyšší výroba v jaderných elektrárnách, nárůst výroby v rumunských větrných elektrárnách a mimořádné finanční náklady v roce 2011, uvedl dnes ČEZ na svých internetových stránkách. Naopak negativně působí vývoj v Albánii, kde se ČEZ pře s tamní vládou o distribuční sítě. 

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se skupině meziročně zvýšil o 2,3 miliardy korun a dosáhl 64,7 miliardy korun. Podle aktualizovaných odhadů by měl čistý zisk skupiny za celý letošní rok dosáhnout 40 miliard korun, uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Odhad zisku je o miliardu korun nižší než v pololetí. Za celý rok očekává skupina dosažení EBITDA na úrovni 85 miliard korun, což je snížení proti pololetnímu odhadu 87,9 miliardy korun. 

Za samotné třetí čtvrtletí letošního roku dosáhl ČEZ čistého zisku 6,2 miliardy korun. Za stejné období loňského roku činil čistý zisk skupiny 2,4 miliardy korun. 

Podle analytika Tomáše Sýkory z Patria Finance zveřejněné výsledky nenaplnily očekávání. Patria Finance očekávala čistý zisk skupiny za tři čtvrtletí 36,5 miliardy korun a EBITDA 66,9 miliardy korun. Podle Sýkory se na výsledcích podepsala klesající cena elektřiny a větší než očekávaná ztráta ČEZ v Albánii. 

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše si skupina udržuje silnou likvidní pozici a těší se dobrému finančnímu zdraví. "Energetické společnosti v západní Evropě pociťují dopady ekonomické krize a rostoucí regulace energetiky ve svých výsledcích citelněji. Našimi aktivními opatřeními a úspěšným prodejem naší elektřiny na více let dopředu se nám podařilo tento vliv oddálit, ale v dalších letech tento trend zasáhne i nás. Proto intenzivně pracujeme na hledání dalších vnitřních úspor," uvedl. 

 

Právě se děje

Další zprávy