ČEZ vloni vyrobil z jádra rekordní množství elektřiny

ČTK ČTK
2. 1. 2013 12:35
Elektrárny Temelín a Dukovany pokryly dvě pětiny roční spotřeby proudu v celém Česku
Jaderná elektrárna Dukovany.
Jaderná elektrárna Dukovany. | Foto: Karel Toman

Temelín/Dukovany - Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany společnosti ČEZ vyrobily vloni rekordní množství elektrické energie.

U Temelína to bylo 15,302 terawatthodin (TWh), Dukovany dodaly 15,022 terawatthodin. Dohromady tak pokryly dvě pětiny spotřeby elektřiny v České republice. Rekordní hodnoty plánují obě jaderné elektrárny překročit i tento rok.

Temelín tím překonal o 1,388 miliardy kWh dosud nejvyšší výrobu z roku 2011. Plán roku 2012 elektrárna splnila na 101,08 procenta. Od zahájení provozu v prosinci 2000 vyrobil Temelín 135,071 miliardy kWh elektřiny, řekl ve středu ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Temelínu pomohlo snížení ztrát z výroby

Pro dosažení nejlepších výrobních výsledků ve dvanáctileté historii elektrárny bylo vedle plynulého a bezpečného provozu důležité dodržení délky odstávek pro výměnu paliva v reaktoru. V součtu za oba bloky odstávky trvaly 95 dní, což je v porovnání s plánem o šest dní méně.

"Oproti roku 2011 snížila elektrárna neplánovanou ztrátu na výrobě. Hodnota 0,7 procent je druhá nejnižší v historii a pětkrát lepší než světový průměr. Právě udržení neplánovaných výrobních ztrát pod dvěma procenty a zvládnutí obou odstávek do sta dní bylo důležité pro vyrobení 15 miliard kWh elektrické energie a splnění cíle projektu Bezpečně 15TERA, který elektrárna zahájila v roce 2007," uvedl mluvčí.

Letos elektrárna Temelín plánuje vyrobit 15,388 miliardy kWh elektřiny. V plánu mají energetici dvě odstávky pro výměnu paliva s celkovou délkou 97 dní. První bude zahájena začátkem května na druhém bloku a v polovině července bude odstaven první blok.

Loni Temelínem vyrobená elektřina pokryla pětinu české spotřeby. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř čtyři roky, jihočeským domácnostem by stačila na 13 let.

Jaderná elektrárna Dukovany loni vyrobila rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Do stoprocentního splnění ročního plánu chyběla tomuto jadernému zařízení jen zhruba hodinová produkce. Pro letošek plánují Dukovany další zvýšení výroby na 15,576 TWh, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Zvyšování výroby umožnila rozsáhlá výměna zařízení v elektrárně prováděná v minulých letech.

Dukovany nestihly plán kvůli delší odstávce

Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Loňský výrobní plán splnila elektrárna na 99,985 procenta. Zdržení způsobila hlavně poslední odstávka bloku, která se o několik dnů protáhla kvůli poruše zavážecího stroje. Elektrárna i tak poprvé ve své více než sedmadvacetileté historii překonala hranici dodávek 15 TWh, energetici to oslavili na Silvestra.

Přes navýšení produkce loni Dukovany poprvé zaostaly za mladší Jadernou elektrárnou Temelín, jejíž dodávky za uplynulý rok činily 15,302 TWh elektrického proudu. I pro temelínskou elektrárnu to byl nejlepší výrobní výsledek za 12 let jejího provozu.

V Dukovanech dnes pracují všechny čtyři výrobní bloky na plný výkon. První letošní plánovaná odstávka začne 10. února a bude se týkat bloku číslo tři. Kvůli výměně části paliva a kontrole zařízení bude jeho reaktor stát 27 dní. V průběhu roku se ze stejného důvodu zastaví i zbývající tři bloky. Celková délka odstávek je v tomto roce naplánovaná na 138 dní, přičemž odstávka posledního čtvrtého bloku by měla skončit až 4. ledna 2014.

Jaderná elektrárna Dukovany dodala do sítě od zahájení svého provozu celkem 353 TWh elektřiny. V roce 2011 se výroba elektřiny v Dukovanech meziročně zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 TWh, což byly druhé největší roční dodávky v historii elektrárny.

Temelín se připravuje na plánovanou dostavbu třetího a čtvrtého bloku. Koncem února by měl ČEZ dokončit předběžné hodnocení nabídek na projekt. Definitivního vítěze tendru by energetická společnost chtěla znát do září 2013. Do konce příštího roku by pak chtěl ČEZ uzavřít smlouvu s vítěznou společností.

Vítěz tendru by měl v Temelíně vystavět třetí a čtvrtý výrobní blok. Tím by se výkon elektrárny ze současných 2000 megawattů více než zdvojnásobil. Hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Dostavba Temelína by měla být dokončena nejpozději v roce 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy