ČEZ v boji o uhlí přitvrzuje. Žádá 22 miliard

red eko
1. 10. 2007 16:55
Mostecká uhelná odmítla s gigantem uzavřít smlouvu

Praha - Odškodné ve výši 22 miliard korun žádá energetický gigant ČEZ po Mostecké uhelné společnosti. Již na konci června zažaloval těžaře u soudu v Ústí nad Labem, protože s ním neuzavřela dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí od roku 2012 až do roku 2055 v hodnotě zhruba sto miliard korun.

Nyní vyčíslil škodu.

"Protože skupina Czech Coal (do níž MUS patří) odmítá dostát svému závazku z dohody o spolupráci obrátil se ČEZ na soud, aby dlouhodobou kupní smlouvu potvrdil. Dnes ČEZ tuto žalobu rozšířil o požadavek na náhradu škody, která ČEZ vznikne pro případ, že přes podanou žalobu k uzavření dlouhodobé kupní smlouvy nedojde. Škodu vyčíslila společnost Deloitte na úrovni 22 miliard," sdělil dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že kromě toho dominantní hráč na poli energie požaduje také náhradu za náklady spojené s řízením.

Olej do ohně pak Mostecká přilila tím, že začala jednat o výstavbě nové elektrárny s konkurenčním koncernem E.ON. To dohnalo ČEZ až k stížnosti na antimonopolní úřad. Zatím neuspěl, ale hodlá se bránit dál.

"Nadále upřednostňuje dodržení ujednání z dlouhodobé dohody o spolupráci a má zájem uzavřít dlouhodobou kupní smlouvu na dodávky uhlí s MUS," doplňuje ale Kříž.

 

Právě se děje

Další zprávy