ČEZ už ví, kdo chce dostavět Temelín. Jsou to i Rusové

hp
30. 10. 2009 14:12
Vypršela lhůta pro podání přihlášek do tendru až za 500 miliard korun
Foto: ČEZ

Praha - Společnost ČEZ už zná uchazeče o veřejnou zakázku na dostavbu třetího a čtvrtého jaderného bloku v elektrárně Temelín.

Jména kandidátů ale zatím společnost tají. Podle jejího mluvčího Ladislava Kříže prý nechce ohrozit průběh veřejné zakázky.

"Zveřejníme až počet žádostí o účast podaných zájemci, kteří se kvalifikovali, a pokud budou tito souhlasit," uvedl Kříž pro agenturu ČTK.

Jak Kříž napsal v dnešním prohlášení společnosti ČEZ, kvalifikační dokumentaci si vyzvedlo celkem jedenatřicet firem.

"Po uzavření příjmu žádostí musí ČEZ prostudovat objemné kvalifikační dokumenty a posoudit, zda splňují kvalifikační předpoklady," dodal Kříž.

Podle ČTK svou účast na tendru potvrdila ruská společnost Atomstrojexport a francouzský dodavatel Areva. V minulosti projevila o dostavbu Temelína zájem i americká firma Westinghouse, která ale svou účast zatím nepotvrdila.

Odborníci se shodují na pěti možných společnostech, které by byly schopné elektrárnu dostavět. Patří mezi ně již jmenovaná Westinghouse, Areva a Atomstrojexport a dále japonská firma Mitsubishi a francouzsko-německo-japonská Atmea.

Ten, kdo soutěž vyhraje, se stane zároveň dodavatelem jaderného paliva do elektrárny a v budoucnu bude moci stavět i další jaderné bloky pro skupinu ČEZ, a to jeden v elektrárně Dukovany a dva ve slovenských Jaslovských Bohunicích.

Kontrakt v hodnotě přibližně 500 miliard korun se tak stane podle Hospodářských novin největší veřejnou zakázkou ve světové energetice, jaká kdy byla nabídnuta.

Firmy měly možnost podat přihlášku do soutěže od 3. srpna do dnešní dvanácté hodiny. Zájemci o stavbu Temelína si přitom dávali na čas, přihlášky do soutěže podali uchazeči až dnes.

"Nepřekvapuje nás to, je běžné, že uchazeči v tendrech využívají nejzazší možný termín," uvedl pro Hospodářské noviny manažer ČEZ Petr Závodský.

Výběrové řízení na stavitele temelínských bloků skončí až koncem roku 2011. Samotná výstavba bloků pak bude trvat skoro deset let. Nové bloky by pak měl ČEZ do sítě připojit v roce 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy