ČEZ už si koupil vlastní akcie za 40 miliard

Dušan Klimeš
5. 10. 2007 11:10
Výkup i nadále pokračuje

Praha - Energetická skupina ČEZ od dubna letošního roku již utratila čtyřicet miliard korun za to, že skoupila na trhu své vlastní akcie.

Získala za tyto peníze balík akcií odpovídající 6,22 procentům a v nákupech bude pokračovat. Celkem totiž chce na trhu pořídit deset procent svých cenných papírů.

"Je to téměř o 30 procent více než Skupina ČEZ investovala do své zahraniční expanze," uvádí Eva Nováková, mluvčí společnosti.

Přestože manažeři dostali od valné hromady na konci dubna čas až jeden a půl roku, větší kus práce již mají po pěti měsících za sebou.

Málo dluhů

"Důvodem pro zpětný odkup akcií je současná neefektivní struktura kapitálu a nevyhovující poměr vlastního kapitálu a dluhu společnosti," píše se v prohlášení nejziskovější firmy v Česku.

Jinými slovy je ČEZ málo zadlužený a má příliš velkou hotovost.

Naplánování a čas odkupu byl zároveň ovlivněn rozhodnutím vlády o prodeji části akcií, které drží.

"Zveřejněný záměr vlády ČR nabídl zajímavou příležitost, jak provést zpětný odkup akcií společnosti ČEZ způsobem prospěšným společnosti i všem akcionářům."

Stát možná prodává

Zatím ale není jisté, zda vůbec stát začal svůj podíl rozprodávat.

Ministr financí Miroslav Kalousek je na informace velice skoupý, údajně nechce ohrozit prodej tím, že zveřejní příliš informací. Toho by mohly využít spekulanci.

"Jediným parametrem, který ministerstvo financí sleduje, je férová cena a maximální výnos pro stát. Termín ukončení transakce není a nikdy nebyl stanoven. Kvalita má přednost před kvantitou," uvádí Kalousek.

Pro firmu ČEZ kupují akcie dvě firmy: Wood & Company a Patria Finance. Cena se může pohybovat mezi 300 a 2000 korunami.

 

Právě se děje

Další zprávy