ČEZ trestá klienty za dezerci, stěžuje si konkurence

Karel Toman
3. 8. 2010 15:21
Bitva o klienty mezi malými dodavateli a ČEZem se po liberalizaci trhu vyostřuje
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Ústí nad Labem/Praha - Na českém trhu s energií přituhuje. Společnost Centropol Energy dnes podala podnět na Energetický regulační úřad (ERÚ) proti největšímu českému dodavateli energie - polostátní firmě ČEZ. Ta prý totiž protizákonně brání přestupu svých klientů ke konkurenčnímu Centropolu.

Stalo se tak jen dva měsíce poté, co ze stejných důvodů hrozila společnost České energetické centrum pohnat ČEZ před Státní energetickou inspekci (SEI). Na praktiky menších distributorů si naopak koncem dubna stěžoval inspekci ČEZ.

"Zvykli jsme si již na to, že dominantní dodavatelé elektřiny se dlouhodobě snaží ztěžovat přechod zákazníků ke konkurenci. Částečně jim v tom vychází vstříc i současná legislativa," uvedl obchodní ředitel a člen představenstva Centropol Energy Lukáš Pokrupa. Poslední případ, kdy ČEZ odmítl výpovědi zhruba 1600 zákazníků, však považujeme za účelové jednání, které omezuje soutěž na trhu," zdůvodnil podnět na ERÚ.

Centropol: nelezte nám do revíru

ČEZ například odmítá uznat smlouvu kvůli údajně nečitelnému datu podpisu, neuvedenému či převrácenému číslu bydliště zákazníka či údajné chybnému datu narození či trvalé adresy. A to přesto, že má ČEZ podle Centropolu často zastaralé údaje. ČEZ také mnohé podpisy zákazníků považuje za nevěrohodné nebo nesouhlasící.

"Veškeré údaje dodatečně dokládáme. ČEZ přesto trvá na sepsání nové smlouvy a původní neuznává," jmenuje obchodní ředitel firmy, která měla koncem loňského roku 25 tisíc zákazníků.

ČEZ podle Pokrupy kontroluje všechny položky na nově uzavřených smlouvách klientů s Centropolem a jakékoliv domnělé nedopatření rozporuje. "Zákazníka tím trestá přesto, že jde již o smluvní vztah naší společnosti se zákazníkem," uvedl Lukáš Pokrupa.

Nejvíc mu ale vadí, že ČEZ klientům jeho firmy volá a přesvědčuje je, aby smlouvu s Centropolem vypověděli. "Přistupuje k tomu i po měsíční lhůtě od podpisu a nabádá tak zákazníky k porušení zákona. To považujeme za zásadní porušení pravidel na energetickém trhu a žádáme o stanovisko Energetický regulační úřad,"uvedl Pokrupa.

ČEZ: Jsme hnidopiši. I ve vašem zájmu

ČEZ odmítání smluv nepopírá. Prý to ale dělá podle zákona a v zájmu svém i klientů.

„Situace je způsobena neprofesionálním způsobem prodeje prováděným nevyškolenými tzv. podomními prodejci," reagoval mluvčí ČEZu Martin Pavlíček. „Tím, že smlouvy pečlivě kontrolujeme chráníme samozřejmě i sebe proti případným žalobám ze strany klientů. Ti pokud by nebyli s novým dodavatelem spokojeni, mohli by právně napadnout nesprávné údaje ve smlouvě," dodal.

ČEZ považuje argument o přílišném bazírování na detailech za "absurdní" a postupu Centropolu má podle mluvčího naopak sám "hrůzu". "Jeden příklad za všechny - byla nám doručena smlouva podespaná zákazníkem, který byl v době podpisu již 3 roky po smrti. Prostě někdo zfalšoval podpis z faktury," tvrdí ČEZ.

Podobné obvinění vůči ČEZu jako Centropol však nedávno vznesla i firma České energetické centrum (ČEC).

"Za použití nátlakových metod a nepravdivých argumentů," se podle ředitele ČEC René Grebeňa snažil ČEZ zlákat zpátky klienty, kteří přešli k jeho firmě. "Tvrdili jim, že nebudou mít zajištěnu dodávku elektřiny ani servis a že budou hradit skryté poplatky. Jejich nového dodavatele označili za nedůvěryhodného," popsal tehdy Grebeň obsah telefonátů.

Na počátku byla stížnost ČEZu 

Liberalizace trhu s energií

  • Zákonem č. 278/2003 Sb., který novelizoval energetický zákon, došlo k otevírání trhu s elektřinou v ČR
  • Od 1. 1. 2004 se tak stali oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci, jejichž odběrné místo je vybaveno průběhovým měřením spotřeby, mimo domácnosti. Další upravou se stal konečným zákazníkem ten, kdo je připojený na vysoké napětí s rezervovaným příkonem větším než 250 kW.
  • Od 1. 1. 2005 se stali oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci mimo domácnosti.
  • Od 1. 1. 2006 jsou to i domácnosti.
  • Do důsledné liberalizace trhu s energií donutila členské země většinou až Evropská unie.

Zdroj: PRE, Aktuálně.cz

Na ostatní dodavatele si stěžuje i ČEZ. Firma 26. dubna informovala, že Státní energetické inspekci poslala podnět na "nekalosoutěžní postupy a klamavé praktiky" menších distributorů jako Bohemia Energy, Bicorn a Centropol.
Podle pozorovatelů jsou tyto přestřelky dokladem, že v obchodu s energií začíná přituhovat. (O tom, co tuto situaci způsobilo se dočtete v infoboxu Liberalizace trhu s elektřinou).

"Trh se v posledních měsících začal hýbat a přiostřovat. Je to odraz zvýšeného konkurenčního boje v odvětví. Nejde jen o elektřinu, ale i o plyn," shrnul to před časem pro Aktuálně.cz Karel Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. "Stačí se podívat na zprávy, co v posledních měsících vyšly: RWE začíná nabízet svým zákazníkům elektřinu, ČEZ naopak plyn," jmenuje pár týdnů staré zprávy.

Zatímco velcí dodavatelé disponující infrastrukturou si začínají navzájem "lézt do zelí" v plynu a elektřině, noví dodavatelé jim začínají citelně "oždibávat" jejich tržní podíly z venčí.

Sedněte za kalkulačku

Například Ústecký kraj si za dodavatele elektřiny pro své příspěvkovky pro letošní rok vybral koncem října 2009 firmu Centropol Energy. Kraj tím podle společnosti oproti loňsku ušetřil 16 milionů korun. K Centropolu přešel od ČEZu v únoru také stavební gigant Skanska, před tím třeba operátor U:fon nebo města Karlovy Vary a Františkovy lázně. V dubnu od něj začaly elektřinu odebírat sítě prodejen Jednota a Hruška, energii Centropol dodává i Prioru či prodejnám Planeo a OKAY. Podle společnosti s úsporou místy až 28 procent.

"Některé firmy jsou agresivnější v akviziční politice a hlavně velké společnosti hledají všechny cesty, jak poklesu svého podílu na trhu zabránit. Potahování před inspekcí je jedna z nich," tvrdí Hatlapatka.

Vyplatí se tedy vaší domácnosti nebo firmě přestup ke konkurenci? Dnes si to můžete během pár minut spočítat na kalkulačkách Energetického regulačního úřadu ( http://kalkulator.eru.cz/ ) nebo na serveru enfocus (www.enfocus.cz).

 

Právě se děje

Další zprávy