ČEZ svolává valnou hromadu. Kvůli prodeji Dětmarovic

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 10. 2012 13:05
Akcionáři musí schválit procesní kroky, které umožní případný prodej
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ještě necelý týden před Štědrým dnem se sejdou akcionáři ČEZu na mimořádné valnné hromadě. V tento den, 18.prosince, by měly být schváleny procesní kroky, které vedení firmy umožní prodat uhelnou elektrárnu Dětmarovice.

Datum konání valné hromady oznámila firma na svých internetových stránkách.

O Dětmarovice se ucházejí čtyři zájemci, podle médií to jsou těžební společnost NWR, Energetický a průmyslový holding (EPH), Česká energie a havířovská firma Gascontrol. ČEZ jména zájemců ani podrobnosti o jejich nabídkách nezveřejnil.

ČEZ chce na mimořádné valné hromadě rozhodnout o vyčlenění elektrárny Dětmarovice do samostatné dceřiné společnosti. Tím by elektrárnu připravil pro eventuální prodej. Rozhodnutí na valné hromadě je však pouze procesní záležitost a podle ČEZ nepředjímá skutečný prodej Dětmarovic, o kterém se rozhoduje odděleně.

ČEZ už dříve podobným způsobem vyčlenil do samostatných dceřiných společností elektrárny Chvaletice a Počerady, o jejichž prodeji rovněž uvažuje.

Kolik elektráren se prodá, prý zatím ČEZ neví

Elektrárna Dětmarovice leží v blízkosti polských hranic a s výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku. ČEZ na počátku října obdržel čtyři nabídky na její koupi, nyní je posuzuje. Jména uchazečů nezveřejnil.

Minulý týden deník E15 napsal, že o Dětmarovice stojí NWR, EPH a Česká energie. Server Týden.cz dnes s odvoláním na výkonného ředitele Gascontrolu Radima Vaška uvedl, že nabídku na koupi elektrárny podala i havířovská firma, která vyrábí a dodává technologie v oblasti energetiky, strojírenství a stavebnictví.

ČEZ prodává své uhelné elektrárny, aby získal finanční prostředky, ale především, aby přesvědčil Evropskou komisi, že neomezuje konkurenci.

ČEZ nabízí k prodeji pět elektráren: Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. Podle dohody o urovnání s Evropskou komisí musí česká společnost prodat jednu z pěti elektráren o výkonu nejméně 800 megawattů. ČEZ ale nevylučuje, že elektráren prodá více, pokud budou nabídky zajímavé.

 

Právě se děje

Další zprávy