ČEZ proti policii. Energetici si budou stěžovat

Dina Podzimková
11. 11. 2008 16:19
Policie obvinili z vydírání pracovníky firmy

Praha - Energetická společnost ČEZ vytáhla do boje proti detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Firma má v úmyslu podat stížnost proti postupu policistů, kteří zadrželi a obvinili 32 pracovníků firmy z vydírání dlužníků za elektřinu. Jednání útvaru považuje za jednostranné a neadekvátní.

"Použijeme všechny dostupné právní prostředky, abychom očistili dobré jméno našich zaměstnanců, společnosti ČEZ Měření a dalších společností skupiny ČEZ," vyjádřil se vedoucí právního odboru společnosti Juraj Szabó. Stížnost by podle tiskového prohlášení vedení koncernu měla být předána státnímu zástupci do pátku.

Firmu pobouřil především způsob zásahu. "Asistentku, subtilní dámu, vedli v řetězech. Přitom tato dáma přepojuje telefony," uvedl předseda dozorčí rady ČEZ Distribuce Jiří Kudrnáč.

"Někteří z našich lidí se vrátili v 6 ráno ze společného zásahu s protidrogovými jednotkami policie a po osmé je 'vyzvedly' jednotky ÚOOZ," doplnil ho jeho kolega ze sesterské společnosti ČEZ Měření Přemysl Vániš. Energetikům podle něj náleží právo vstoupit na soukromý pozemek za účelem kontroly jejích zařízení.

Podle Kudrnáče navíc policie vůbec nereagovala na materiály, které jí společnost předala v souvislosti s neoprávněnými odběry elektřiny, ale vzala v potaz jen stanovisko protistrany."

Konec shovívavosti?

Stížnost na ÚOOZ ale nebude jediným právním krokem, který firma podnikne. Spolu s ní budou úřadům doručena trestní oznámení ve všech případech neoprávněných odběrů elektřiny, s jejichž pachateli se ČEZ dosud snažil domluvit. Konkrétně pro trestný čin krádeže a v některých případech i křivého obvinění a pomluvy.

"Od této chvíle budeme postupovat striktně podle vyhlášky," uvedl Přemysl Vániš s tím, že místo pokusů o smírné řešení musí hříšníci napříště počítat s postupem uvedeným v zákoně, který stanoví, aby celá věc byla po odhalení předána soudu. Firma pak dotyčnému již jen pošle fakturu. A to minimálně do doby, dokud nebude ukončeno šetření postupu divize ČEZ Měření.

Všechna podobná jednání nicméně v současné chvíli stejně stojí. Firma je musela zastavit, protože veškerý důkazní materiál k neoprávněným odběrům je v rukou policie.

Třem desítkám zaměstnanců odboru Netechnických ztrát (NTZ) divize ČEZ Měření policie obvinění z vydírání sdělila v pondělí. Údajně měli lidem vyhrožovat, že jim odpojí elektřinu, pokud nezaplatí vysoké částky za údajné černé odběry. Firma se proti nařčení brání. Policii prý ještě před zásahem předala videozáznamy ze všech výjezdů pracovníků NTZ. Argumentuje navíc i interním auditem, který žádná pochybení nezjistil.


 

Právě se děje

Další zprávy