ČEZ předá zájemcům o dostavbu Temelína dokumentaci

ČTK ČTK
27. 10. 2011 12:39
Mezi zájemce o dostavbu patří americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium
Foto: Jan Langer

Praha - Energetická skupina ČEZ v pondělí předá zájemcům o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín zadávací dokumentaci a vyzve je k podání nabídek. Vyplývá to z pozvánky firmy na tiskovou konferenci.

Mezi zájemce o dostavbu patří americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Vláda nevylučuje, že pátý jaderný blok může po roce 2020 vzniknout také v Dukovanech.

Právě o angažmá japonsko - americké společnosti Westihnghouse bude ve čtvrtek večer našeho času jednat český premiér Petr Nečas s prezidentem USA Barackem Obamou. Ten jej jako čtvrtého premiéra ČR pozval na setkání do Bílého domu.

Aktivitu v Česku v poslední době zintenzivnili také samotní zájemci o dostavbu tuzemské elektrárny. Americký Westinghouse z japonské skupiny Toshiba nedávno představil deklaraci o spolupráci s Českem v oblasti jaderné energetiky a výzkumu.

Francouzská Areva pozvala zástupce českého strojírenství na návštěvu svých elektráren a chystá s nimi podpisy memorand o porozumění. Ruský Rosatom, jehož součástí je člen česko-ruského konsorcia Atomstrojexport, podepsal tento týden s českými firmami několik smluv a memorand o budoucí spolupráci.

Do rozhodování o dostavbě Temelína vstoupil v úterý také Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Vyzval vládu, aby vyčlenila peníze na dostavbu dálnice D3, IV. tranzitního železničního koridoru i rychlostní komunikace R3 z Českých Budějovic do Rakouska, jinak prý kraj dostavbu Temelína nepodpoří.

 

Právě se děje

Další zprávy