ČEZ pošle akcionářům na dividendách 21 miliard

alt
21. 5. 2008 17:27
Do státní kasy poputuje 15 miliard
Šéf ČEZu Martin Roman
Šéf ČEZu Martin Roman | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rekordní dividendu 40 korun na akcii dnes podle očekávání schválila valná hromada elektrárenské společnosti ČEZ.

Celkem tak akcionářům firma pošle přes 21,3 miliard korun. Většinový vlastník, tedy stát, si přijde na 15,2 miliardy.

Dividenda odpovídá záměru firmy vyplácet akcionářům 50 až 60 procent čistého zisku po odečtení mimořádných položek. Loni firma vydělala celkem 42,76 miliardy korun.

Valná hromada schválila i zrušení většiny z deseti procent vlastních akcií, které společnost vykoupila. Firma zpětným odkupem dosáhla výhodnějšího poměru vlastního a cizího kapitálu. Malá část vykoupených akcií má jít do opčního programu pro manažery ČEZu.

Prošel i návrh představenstva na nový zpětný odkup. Firma v rámci něj bude moci vykoupit dalších až deset procent akcií.

Druhé kolo by ale nemělo být tak razantní jako první, uvedla firma. Bude se řídit vývojem na finančních trzích, peněžními toky podniku i jeho investičními příležitostmi.

Motivační program pro šéfy bude přísnější

Akcionáři také schválili změny v opčním programu, který má vedení firmy motivovat ke zvyšování její hodnoty. Dosáhne na něj o něco více manažerů, podmínky ale budou přísnější.

Většina manažerů bude moci uplatnit méně akciových opcí. Například členové představenstva dosud měli nárok na 300 tisíc kusů za funkční období, nově jich získají 240 tisíc, vždy po 60 tisících za rok. Nabývací cena se bude aktualizovat, což sníží zisk z budoucího prodeje. Mění se i pravidla pro uplatnění opcí.

Pro současné členy představenstva ale budou do konce jejich funkčního období platit staré podmínky.

ČEZ kvůli kritice opční program zpřísnil už v roce 2006 - výnos omezil na maximálně dvojnásobek.

Program naposledy v úterý využil ředitel úseku financování Jan Brožík - prodal 22500 akcií, na nichž vydělal necelých 9,5 milionu korun. Šéf firmy Martin Roman v dubnu prodal 120 tisíc akcií za téměř 143 milionů korun a zároveň uplatnil 450 tisíc opcí po 139 korunách.

Čtěte dále:
Další rekord v zisku ČEZ: Co měsíc, to pět miliard
Představenstvo ČEZ doplní Martin Novák
ČEZ letos pošle do státní kasy přes 23 miliard korun

 

Právě se děje

Další zprávy