ČEZ má zálusk na podíl v gigantu MOL za miliardu eur

dkl
31. 8. 2007 10:30
ČEZ vytvoří s majitelem Slovnaftu alianci
Elektrárna Mělník patřící firmě ČEZ
Elektrárna Mělník patřící firmě ČEZ | Foto: ČEZ

Praha - Energetická společnost ČEZ, která je nejziskovější firmou v Česku, vytvoří strategickou alianci.

"Spolupráce s MOL je pro ČEZ příležitostí posílit svoji pozici na trzích s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy,  navíc za přispění silného, zde zavedeného partnera se zkušeností z plynárenství," řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. 

Jako první krok je zvažováno vybudování paroplynových elektráren v rafinériích skupiny MOL v  Bratislavě a v maďarském městě Százhalombatta.

Pro posílení strategické aliance uvažuje ČEZ o možnosti kapitálového vstupu do společnosti MOL odkoupením až desti procent akciového podílu přímo od firmy MOL.

"Nikdy však nebylo uvažováno o směně akcií mezi společnostmi," uvádí ČEZ.

Pokud by se obchod uskutečnil, ČEZ by se stal druhým největším podílníkem v maďarské společnosti. Největší balík akcií by stále zůstal v rukou rakouské OMV. Ta má 18,9 procenta akcií.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman
Generální ředitel ČEZ Martin Roman | Foto: ČEZ

Byznys za desítky miliard

Tržní kapitalizace firmy MOL, tedy počet akcií vynásobený jejich cenou, je nyní 300 miliard korun. Cena obchodu s ČEZ by tedy vyšla asi na 30 miliard korun, což je přibližně čistý zisk, jaký firma loni vykázala.

Více než čtyřicet procent akcií firmy je v rukou drobných akcionářů. Podíl ve firmě má i maďarská vláda. V současnosti drží asi 7,8 procenta akcií.
 
MOL je kromě jiného i vlastníkem slovenské společnosti Slovnaft.

ČEZ je nejvýznamnější českou energetickou skupinou se zisky v desítkách miliard korun. Kvůli přebytku hotovosti hledá možnosti investic.

Jedna cesta je nákup celých společností a elektráren především na východě od českých hranic, druhou cestou může být právě kapitálový vstup do jiných významných firem.

 

Právě se děje

Další zprávy