ČEZ má poradce pro prodej svých elektráren

ČTK ČTK
23. 7. 2012 12:05
ČEZ chce v budoucnosti provozovat pouze omezený počet modernizovaných uhelných bloků
Elektrárna Počerady.
Elektrárna Počerady. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Energetická společnost ČEZ vybrala firmu Deloitte Advisory jako finančního poradce pro prodej jejích uhelných elektráren. K prodeji ČEZ nabízí elektrárny Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovicemi. Informaci sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Zájem o elektrárny ČEZ projevily již Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH). Firmy o podmínkách možných prodejů nyní jednají. Další zájemci mohou kontaktovat Deloitte, která jim o nabídkách elektráren poskytne informace. "Konečný soubor podmínek prodeje však ČEZ stanoví pro všechny potenciální zájemce zároveň," uvedla firma.

ČEZ se rozhodl nabídnout k prodeji některé své uhelné elektrárny, protože v budoucnu chce provozovat pouze omezený počet modernizovaných uhelných bloků. Zároveň chce prodejem vyřešit šetření Evropské komise kvůli podezření z omezování konkurence. V tomto případě se zavázal ČEZ prodat jednu elektrárnu, nakonec jich ale podle firmy může být prodáno více.

Dodávky uhlí jsou nejisté

Elektrárny Počerady a Chvaletice nabízí ČEZ k prodeji mimo jiné kvůli nejistým dodávkám uhlí od roku 2013. Zatím se ČEZ nedohodl na nových podmínkách s dodavatelem paliva, společností Czech Coal. "U těchto elektráren je již v současné době nashromážděna dokumentace pro předinvestiční prověrky případných zájemců. Obdobný proces byl zahájen i u dalších zdrojů, elektráren Tisová, Mělník 3 a Dětmarovice," uvedl ČEZ.

Výnosy z prodaných elektráren hodlá ČEZ směřovat do dalších investic. Klíčová je dostavba Jaderné elektrárny Temelín, která má v příštích letech stát zhruba 200 až 300 miliard korun. V rámci svých uhelných elektráren se ČEZ rozhodl investovat pouze do rekonstrukcí elektráren, pro které má zajištěné uhlí z vlastních zdrojů. Jde o elektrárny Ledvice, Tušimice a Prunéřov.

"Ty ČEZ modernizuje tak, aby splnily veškeré ekologické normy, tedy aby se oproti současnému stavu podstatně zvýšila jejich účinnost a snížily emise CO2, a byly tedy schopné provozu další desítky let," dodala společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy