ČEZ loni snížil zisk na 35 miliard korun. I kvůli cenám

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
Aktualizováno 27. 2. 2014 9:15
Provozní výnosy proti roku 2012 vzrostly o procento na 217,3 miliardy korun.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. | Foto: Reuters

Praha - Čistý zisk energetické společnosti ČEZ se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Provozní výnosy proti roku 2012 vzrostly o procento na 217,3 miliardy korun.

Oproti roku 2012 čistý zisk ČEZu poklesl přesně o pět miliard, za rekordním rokem 2009 zůstal loňský výsledek o více jak 16 miliard zpět.

Podle zástupců firmy jsou hlavními příčinami poklesu zisku výrazné snížení velkoobchodních cen elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie, stagnace ekonomiky v Evropě a nejistota ohledně regulatorních podmínek v energetice. V letošním roce skupina ČEZ očekává zisk zhruba 27,5 miliardy korun. ČEZ loni kromě jiného řešil také problémy se svým podnikáním na Balkáně.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se loni meziročně snížil o 4,4 procenta na 82,1 miliardy korun, což bylo 1,1 miliardy nad očekáváním firmy. Pro letošní rok Skupina ČEZ předpokládá další pokles provozního zisku EBITDA na 70,5 miliardy korun.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky byly zveřejněné hospodářské výsledky ČEZ vesměs v souladu s odhady a naplnily celoroční cíle. Zklamáním je však výhled čistého zisku a provozního zisku EBITDA na letošní rok. Dnešní údaje tak Frayer hodnotí kvůli zveřejněnému výhledu negativně. "Ceny akcií ČEZ by tak měly navázat na předešlé seance a dále klesat," dodal.

Firma uvedla, že kvůli zhoršujícím se podmínkám podnikání v energetice stejně jako její konkurenti od roku 2010 vytvářela dočasné opravné položky nebo odepisovala aktiva. V jejím případě se to do konce loňska týkalo 2,7 procenta stálých aktiv.

"Důležitým indikátorem dalšího vývoje energetického sektoru bude jednání na půdě Evropské unie o klimaticko-energetické politice Evropy do roku 2030," uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Čistý zisk ČEZu za posledních 5 let:


2013: 35,2
2012: 40,2
2011: 40,8
2010: 47,2
2009: 51,9

Pozn.: v miliardách Kč

ČEZ připomněl, že loni dál pracoval na zvyšování výkonu svých jaderných elektráren. "Pokračovala modernizace uhelných elektráren, která přináší významné snížení emisí i úsporu paliv," uvedla firma.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze.

Rok 2013 byl pro ČEZ kromě jiného milníkem také proto, že ze společnosti definitivně odešel Martin Roman. Bývalý šéf představenstva ČEZ loni skončil i jako předseda dozorčí rady energetického gigantu.

 

Právě se děje

Další zprávy