ČEZ jedná o úvěru, chce vykupovat krachující elektrárny

ČTK ČTK
6. 11. 2010 20:18
Energetický gigant chce od EIB bezmála pět miliard na solární elektrárny
Foto: SOLEG

Praha - Energetická společnost ČEZ jedná s Evropskou investiční bankou (EIB) o úvěru 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun) na investice do solárních elektráren.

Podle Česká televize se státem většinově vlastněná firma snaží vykupovat fotovoltaické projekty, jejichž financování může být ohroženo nyní schvalovanými změnami zákonů.

"Mohu potvrdit, že ČEZ s EIB jedná," řekla veřejnoprávní stanici mluvčí ČEZ Eva Nováková. Více ale jednání nechtěla komentovat. Firma podle mluvčí nicméně nemá zájem rozšiřovat svůj malý podíl v české fotovoltaice.

ČEZ s nabídkou na odkoupení oslovuje vlastníky solárních elektráren, kteří mohou mít problémy s financováním svých projektů poté, co budou schváleny zákony omezující podporu obnovitelných zdrojů energie.

Vláda mimo jiné navrhuje zdanit na tři roky elektřinu ze slunečních elektráren 26 procenty a zvýšit poplatky za zábor zemědělské půdy pro výstavbu těchto zdrojů.

Opatření mají omezit zdražení elektřiny v příštím roce, které hrozí kvůli příspěvkům na energii z fotovoltaických elektráren.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace ale varuje, že hlavně zdanění bude pro malé investory zničující, daň 26 procent na solární elektřinu podle asociace poškodí zhruba 1450 firem.

Mnoho investorů za své fotovoltaické projekty ručí bankám majetkem a zavedení daně jim způsobí existenční problémy, uvedl v pátek prezident asociace František Smolka, když asi stovka investorů do solárních elektráren protestovala před Poslaneckou sněmovnou proti možnému schválení daně.

ČEZ už do solárních elektráren investuje. Firma hodlá do konce letošního roku zahájit provoz ve fotovoltaických elektrárnách o instalovaném výkonu zhruba 107 megawattů, celkový instalovaný výkon slunečních elektráren firmy se tak zvedne na 126 MW.

Solární parky má ČEZ třeba u Ševětína na Českobudějovicku nebo poblíž Vepřeku na Mělnicku.

Mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier v polovině září uvedl, že firma se na instalovaném výkonu fotovoltaických elektráren v ČR podílí zhruba 3,5 procenta a podíl "v řádu jednotek procent" jí zůstane i na konci letoška.

 

Právě se děje

Další zprávy