ČEZ instaluje do domácností tisíce chytrých elektroměrů

Ekonomika Ekonomika
28. 6. 2011 11:22
Odborníci se obávají, že v důsledku tohoto opatření opět zdraží elektřina
Klasickým elektroměrům brzy odzvoní
Klasickým elektroměrům brzy odzvoní | Foto: Reuters

Praha - Na téměř 40 000 se do konce roku zvýší ČEZ počet takzvaných chytrých elektroměrů v tuzemských domácnostech. Kromě již nainstalovaných pěti tisíc, jich energetická společnost do konce roku rozmístí dalších 33 000.

Zástupci firmy o tom  informovali na tiskové konferenci.

Tato zařízení umožňují dálkově odečitatelné měření spotřeby elektrické energie. Do sítě předávají informace o spotřebě energie a zdroj podle toho může regulovat dodávky.

Hlavním úkolem systému je dosáhnout úspor ve spotřebě energie a zvýšit spolehlivost energetické sítě. V budoucnu v celé ČR se díky tomu zajistí lepší regulace špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávek elektřiny po poruchách. A měl by být také možný takzvaný ostrovní provoz Pro spotřebitele budou zajímavé i tím, že ti budou moci spotřebu své domácnosti sledovat na počítači či na televizní obrazovce.

Zatím jde jen o test

Zaváděné přístroje poslouží ČEZ v současné době hlavně k testování. Pro nás jako distributora je důležité především vyzkoušet a zjistit, jak se budou chytré elektroměry chovat v reálných podmínkách naší sítě," uvedl ředitel divize Distribuce ČEZ Jiří Kudrnáč.

"Ve spolupráci se spotřebiteli si chceme ověřit naše hypotézy o možnostech a potenciálu změny spotřebitelského chování,"dodal generální ředitel ČEZ Měření Filip Secký.

První chytré elektroměry uvedl ČEZ do provozu v domácnostech v Pardubicích. Další přístroje dostanou zákazníci ve Vrchlabí a na severu Čech v oblasti Jeřmanic. Chytré elektroměry instaluje také Pražská energetika. Instalovala jich více než 3000 v pražských domácnostech a obchodech.

 

Právě se děje

Další zprávy