ČEZ dál expanduje, chce koupit dva distributory v Sasku

Karel Toman
27. 10. 2009 10:58
Česká polostátní energetická společnost podala nabídku na převzetí německé firmy.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Energetická společnost ČEZ chce ovládnout německé distributory, kteří v bývalé východoněmecké spolkové republice Sasko dodávají elektřinu, plyn a teplo více než milionu zákazníkům.

Nejprve v pátek podala nabídku na odkup 100 % ve společnosti GESO Beteiligungs- und Beratungs- Aktiengesellschaft. Společnost dodává elektřinu, zemní plyn, vodu, teplo a další služby. GESO ročně dodá  na 10,5 TWh elektřiny a 11,4 TWh plynu celkem 905 tisícům koncových zákazníků v okolí Drážďan.

GESO přitom z více než 50 % procent ovládá i východosaského distributora ENSO Energie Sachsen Ost AG. Dnes oznámil ČEZ, že podal nabídku i na dalších 21,281 % společnosti ENSO, který chce koupit od  společnosti Vattenfall Europe AG.

ENSO dodává elektřinu cca 400 tisícům zákazníkům a pro zhruba 95 tisíc zákazníků  je dodavatelem zemního plynu.

"Případná akvizice obou společností (GESO i ENSO) by tak posílila pozici ČEZ v regionu, kde již z 50 % vlastní důlní a elektrárenskou společnost MIBRAG," vysvětlil ČEZ v tiskové zprávě, čím je pro něj nákup tak lákavý. „Obě společnosti navíc podnikají v oblasti, která přímo navazuje na distribuční území Skupiny ČEZ v České republice," dodává zpráva.

Evropské choutky ČEZ

ČEZ přitom nedávno za 145 milionů euro (to je asi 3,8miliardy korun) zcela ovládl dvě rumunské energetické firmy ČEZ Distributie a ČEZ Vanzare. První spravuje rozvodnou soustavu a druhá prodává elektřinu.

ČEZ staví největší větrnou elektrárnu na pobřeží moře. Podívejte se

V Rumunsku ČEZ taky staví největší větrnou elektrárnu v Evropě za 1,1 miliardu eur, tedy asi za 28 miliard korun.

V Polsku chce zase ČEZ postavit s tamním plynárenským monopolem PGNiG plynovou elektrárnu s výkonem kolem 800 megawattů.

 

Právě se děje

Další zprávy