ČEZ chce postavit další blok v jaderných Dukovanech

ČTK ČTK
17. 5. 2012 16:55
Záměr potvrdil generální ředitel, pátý blok by měl být do roku 2035
Se stavbou všech čtyř reaktorů se začalo po průtazích v roce 1978, dostaveny byly postupně - každý rok jeden - od roku 1985 do roku 1987.
Se stavbou všech čtyř reaktorů se začalo po průtazích v roce 1978, dostaveny byly postupně - každý rok jeden - od roku 1985 do roku 1987. | Foto: Reuters

Praha - Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš potvrdil záměr firmy postavit pátý blok jaderné elektrárny Dukovany. "Hotový by měl být v letech 2032 až 2035," řekl Beneš na jednání sněmovního Hospodářského výboru.

"Pracujeme na studii proveditelnosti," uvedl Beneš. Firma má podle něj připravený časový harmonogram projektu.

ČEZ chystá rozšíření Dukovan, přestože podle Beneše současné ekonomické prostředí v Evropě nenahrává investicím do energetiky. Kvůli nízkým cenám elektřiny není jistá výnosnost těchto investic. Jaderné zdroje ale podle Beneše Česko potřebuje, neboť bude odstavovat uhelné elektrárny.

ČEZ zároveň připravuje dostavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Ta by měla být hotova do roku 2025, nyní se koná tendr na výběr dodavatele dostavby.

Možnost rozšíření Dukovan zmínil ČEZ několikrát v minulosti, nový blok v Dukovanech chce také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Rozšíření Dukovan a Temelína souvisí s připravovaným vývojem energetiky v Česku. Stát plánuje, že jaderná energie bude pokrývat více než polovinu spotřeby, v současnosti je to asi třetina.

 

Právě se děje

Další zprávy