Cestovních kanceláří přibývá, ale nejde o nové firmy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 4. 2011 15:35
Na kanceláře se změnila část cestovních agentur
Cestovních kanceláří v prvním čtvrtletí přibylo. Ilustrační foto.
Cestovních kanceláří v prvním čtvrtletí přibylo. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Krize v cestovním ruchu zřejmě odezněla, v Česku opět přibývá cestovních kanceláří. Pouze za první čtvrtletí se jejich počet zvýšil o 26 na celkový počet 1420. Pouze v Praze přibylo patnáct cestovních kanceláří.

Informovala o tom ČTK s odkazem na údaje Ministerstva průmyslu a obchodu. Podle analytické společnosti Mag Consulting je to jeden z nejdynamičtějších růstů v posledních pěti letech.

Podle viceprezidenta a mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury jde v polovině případů o firmy, které nejsou na českém trhu nové.

Zčásti jde o dřívější cestovní agentury, které se změnily v cestovní kanceláře. Jako takové sice musí být pojištěné proti úpadku, ale zároveň mohou nabízet širší záběr služeb. Právě na to část cestovních agentur podle Okamury začala sázet už od podzimu 2008, kdy turistický ruch pocítil první dopady krize.

Dalším důvodem ale podle něj mohou být i předem ohlášené kontroly České obchodní inspekce, které v cestovních kancelářích ohlásila od dubna. Podle Okamury je možné, že část subjektů, které dosud fungovaly jen pololegálně, se rozhodla své podnikání legalizovat.

 

Právě se děje

Další zprávy