Cestovní kanceláře přesouvají svůj byznys na východ

Hana Vorlíčková
5. 12. 2008 18:59
Zájem západních turistů o naši zemi klesá
Turisté z Asie na Staroměstském náměstí v Praze.
Turisté z Asie na Staroměstském náměstí v Praze. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Cestovní kanceláře, které se specializují na příjezdovou turistiku, přesouvají těžiště svého byznysu východním směrem. Zájem turistů ze západní Evropy o naši zemi totiž meziročně klesá.

"Ze strany individuálních turistů jsme zaznamenali meziroční pokles přibližně deset procent. Z tohoto důvodu jsme uzavřeli v posledních dvou letech některé pobočky v západní Evropě," potvrzuje například Tomáš Brejcha, marketingový ředitel Čedoku.

Zatímco Čedok zrušil pobočky ve Frankfurtu nad Mohanem, Londýně a Paříži a nedávno i v Curychu, zřídil před časem dceřinou společnost Ahoy tourism v Istanbulu. V Moskvě a Vídni si Čedok pobočky specializované na příjezdovou turistiku nechává.

Pravdou však je, že istanbulská společnost Ahoy tourism, vlastněná ve sto procentech Čedokem, by zřejmě v hlavním městě Turecka vznikla i bez ohledu na řídnoucí řady turistů ze zemí západní Evropy do Česka.

Záměr založit v Istanbulu pobočku největší tuzemské cestovní kanceláře totiž prezentoval nový majitel Čedoku - společnost Odien Group - takřka ihned poté, co koupil 98 procent jejích akcií. Jeden ze spolumajitelů Odienu, Michael Saran, je totiž z Turecka a jeho rodina v této zemi patří k nejbohatším.

Internet a nízkonákladové firmy

Na pokles hromadné turistiky do Česka má vliv nejen rostoucí vliv internetu, a tedy i možnosti objednat si přes něj řadu služeb, ale i množství nízkonákladových linek směřujících do Prahy ze západu a v posledních měsících pak i problémy spojené s finanční krizí.

Změnu ve složení "hromadných" turistů hlásí i hotely, jejichž obsazenost za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesla. Ubývají Francouzi, Britové, Italové i Američané. Volná místa se pak částečně kompenzují poptávkou přicházející především z Asie a Ruska.

Do Česka pak celkem podle údajů přijelo za tři čtvrtletí letošního roku asi 1,1 milionu Němců, to je přibližně o pět procent méně než za stejné období loni. Ubylo i Britů, Italů a Američanů. Naopak sem přijelo více Rusů nebo Poláků.

Kvůli přesunu poptávky mění směry linek i České aerolinie. I když přesun turistiky směrem na východ není jediným důvodem změn, určitou analogii lze pozorovat. ČSA ruší například linku do Dublinu (Irsko), naopak se posílí linka do Moskvy, Petrohradu nebo Bejrútu.

Na dopady krize na cestovní ruch již upozornila i světová turistická organizace (UNWTO), která predikovala pro následující rok pokles cest turistů na dovolenou do zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy