Cestovky cítí šanci, zvýší počet zájezdů do USA

Hana Vorlíčková
25. 10. 2008 16:10
Čedok chce za pomoc při vyplnění formuláře účtovat 300 korun
Foto: Čedok

Praha - Tuzemské cestovní kanceláře zařadí díky bezvízovému styku do svých katalogů větší množství zájezdů do Spojených států.

Většině Čechů totiž bude - na rozdíl od uplynulých let - stačit při cestě do Ameriky jen pas s biometrickými prvky a "elektronická vstupenka" ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Například cestovní kancelář Exim Tours již nyní plánuje ve spolupráci s ČSA charterové lety na Floridu.

"Do USA létáme na pravidelných linkách již nyní. Od příští zimy tam budeme navíc cestovat i na přímých charaterových letech," potvrzuje Dan Plovajko za CK Fischer.

Větší nabídku zájezdů do USA nevylučuje ani Čedok. Jeho vedení je ale v současné době opatrnější. "Samozřejmě, že se o tuto destinaci zajímáme. Pravděpodobně ji nabídneme jako alternativu k zimní dovolené u moře," uvedl Tomáš Brejcha z této cestovní kanceláře. "Nejprve ale počkáme na to, jaký bude přístup imigračních úředníků při vstupu českých turistů do USA."

Podle informací Aktuálně.cz chce nabídnout větší rozsah zájezdů do Ameriky ale i řada dalších cestovních kanceláří, například ESO tour nebo Siam Travel.

"Díky bezvízovému styku je možné nabídnout naše zájezdy do USA i v režimu Last Minute. To dříve nebylo možné," říká Hana Labudová, mluvčí Exim Tours. O elektronickou vstupenku je totiž možné požádat nejdéle 72 hodin před odletem.

Elektronický formulář ESTA je nutné vyplnit anglicky. A to i v případě, že již na stránkách, kde lze elektronický formulář najít(https://esta.cbp.dhs.gov/.), je ve výběru jazyků i čeština. "Klientům, kteří si nejsou s angličtinou jistí, nabídneme při vyplnění dotazníku pomoc," uvádí Brejcha. Za tuto službu si však bude Čedok účtovat asi 300 korun za osobu.

Spojené státy však přiznávají, že elektronická vstupenka je jedna věc a samotné vpuštění na území USA druhá. "Konečné slovo má samozřejmě imigrační úředník," říká Saul Hernandez, vicekonzul Amerického velvyslanectví v Praze.

Na otázku, jak se cestovní kanceláře zachovají k lidem, které imigrační úředník do Ameriky nepustí, neumějí zástupci cestovek zatím odpovědět. 

V první fázi se tuzemské cestovní kanceláře zaměří hlavně na místa, kam směřuje nejvíce turistů z celého světa. "Největší zájem bude pochopitelně o New Yorku, Floridu a Niagarské vodopády. Evidujeme i rostoucí poptávku po zájezdech do největšího národního parku na světě - Yellowstonského parku, do měst Last Vegas a Kalifornie," odhaduje Tomio Okamura z Miky Travel.

 

Právě se děje

Další zprávy