Cestování Čechů od roku 1989: od řízků k restauracím

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 11. 2010 10:20
Za dvacet let Češi přestali být v zahraničí chudými příbuznými ubytovanými ve stanech.
O luxusních plážích nebo půjčení lehátka si mohli Češi před 20 lety nechat jen zdát. Teď jsou pro ně samozřejmostí. Ilustrační foto.
O luxusních plážích nebo půjčení lehátka si mohli Češi před 20 lety nechat jen zdát. Teď jsou pro ně samozřejmostí. Ilustrační foto. | Foto: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Praha - Týden v apartmánu v Chorvatsku vyjde dnes stejně draho jako před dvaceti lety, poznávací zájezd do Paříže autobusem asi o tisícikorunu dráž. Přesto je v tom, jak Češi cestovali těsně po pádu železné opony a dnes výrazný rozdíl.

"Zatímco v roce 1990 cestovali Češi do Paříže starými autobusy a přespávali v nejlevnějších ubytovacích zařízeních, někdy dokonce v parcích ve stanech, dnes jezdí luxusními autobusy s televizí a klimatizací a bydlí ve slušných hotelech," připomněl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Připomněl, že přes Listopadem podléhaly cesty do všech cizích zemí, včetně těch uvnitř východního bloku, přísné kontrole, individuální cesty byly omezené velmi přísnými pravidly.

"Cestovní kanceláře v té době prodávaly v drtivé většině pouze  zájezdy do zemí socialistického bloku, jelikož cestování na západ bylo velmi omezeno. Čeští turisté tak cestovali na dovolenou k moři do NDR (Německá demokratická republika), do Sovětského svazu (Soči na Krymu u Černého moře), do Bulharska, Rumunska (obojí k Černému moři) a do Maďarska (Balaton)," vypočítal Okamura.

Na Západ za každou cenu

Po otevření hranic se pak Češi dlouho nemohli výletů na dosud zapovězený Západ nabažit. I za cenu velmi skromných podmínek, na které museli v zahraničí přistoupit. Krom zmiňovaných stanů, které byly i oblíbeným způsobem ubytování při letních pobytech v Chorvatsku, to znamenalo i vlastní stravu - tedy tašky plné konzerv a předem nachystaného jídla.

V průběhu devadesátých let ale příjmy Čechů stoupaly a jejich touha cestovat nijak nepolevovala. A tím si zajistili i možnost levnějších leteckých dovolených. Díky vysoké poptávce totiž mohly cestovní kanceláře začít do nejpopulárnějších destinací vypravovat charterové lety, což cenu leteckých zájezdů výrazně snížilo.

To stejné platí i o ceně ubytování. Například týdenní letecký zájezd do Egypta vyšel v roce 1990 podle Tomia Okamury asi na 25 tisíc korun na osobu. Letos to bylo jen 13 tisíc korun. "Důvodem levných cen je současný rozmach zájezdů charterovými lety a velké poptávce českých turistů, které dále umožňuje nasmlouvat v hotelech i letadlech výhodné množstevní slevy," vysvětlil Okamura.

Také řízky a konzervy už nechávají Češi obvykle doma a zvykají si chodit do místních restaurací. Také se stále častěji zajímají o možnosti dalšího vyžití v místě pobytu - půjčení auta, kurzy potápění a další atrakce.

Po roce 2000 začali Češi projevovat stále větší zájem také o exotické destinace, nyní je navštíví 100 tisíc Čechů ročně. Stále oblíbenější jsou také individuální cesty „na vlastní pěst", které byly před rokem 1989 velmi problematické. I do zemí socialistického bloku potřeboval cestovatel často zvací dopis, bez něj cesta nebyla možná.

„Nyní se začínáme úrovní cestování blížit vyspělým západoevropským národům. A to je dobře," dodal Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy